Здраве в чаша топъл шоколоад

Горещият шоколад е любима напитка най-вече през зимата, но и не само. Дори и само мисълта за вкусен, топъл, ароматен и гъст шоколад подобрява мигновено настроението ви. А колко по-вкусно ще ви стане, щом разберете, че той е в състояние да подобри и здравето ви.
Както знаете, шоколадът е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак. Колкото по-тъмен е той, толкова повече антиоксиданти съдържа. Затова и когато си избирате горещата напитка, пробвайте онази, приготвена от натурален шоколад.
Горещият шоколад е познат още от XVI век като здравословна напитка, а понякога е консумиран и като лекарство. В наши дни хората не го възприемат така, но пък го пият повече от всякога. Ето защо:
Стимулира мозъка
Установено е, че консумацията на горещ шоколад дава сила на мозъка и може да подобри цялостното му състояние. Флавоноидите в напитката увеличават притока на кръв и кислород в мозъка и ни помагат да мислим по-добре. Стимулирайте паметта си, като пиете по две чаши горещ шоколад дневно. И се уверете, че не прекалявате със захарта в него.
Съдържа мощни антиоксиданти
Напитката съдържа дори повече антиоксиданти от зеления чай и виното. За изненада горещият шоколад съдържа повече антиоксиданти дори и от редче шоколад.
Подобрява настроението
Шоколадът, включително и горещият, е популярен със способността си да подобрява настроението (употребата му увеличава производството на хормона серотонин, отговорен за доброто ни настроение). Вкусната напитка помага в битката със стреса, безпокойството и депресията. А напитката доказано стимулира производството на ендорфин, което ни кара да се чувстваме и по-щастливи. Важно е само да не прекалявате със захарта в него, а ако може и изобщо да я елиминирате.
Влияе добре на артериалното здраве
Флавоноидите в горещия шоколад са полезни за артериалното здраве. Те намаляват риска от сърдечни болести, понижават кръвното налягане и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Опитайте да включите в менюто си горещ шоколад, но в умерени количества – по две чаши дневно.
Може да помогне в битката с излишните килограми
Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма, консумацията на горещ шоколад може да ви помогне да постигнете целта. Звучи ви невероятно, но само пробвайте! Приготвена правилно, вкусната напитка има ниско съдържание на калории и може да бъде чудесен заместител на останалите, далеч по-калорични лакомства наоколо.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *