Здравният министър: Мерките дават резултат, Враца, Кюстендил и Плевен са в червената зона

Продължаваме да наблюдаваме положителни тенденции. Всичко това ни кара да смятаме, че мерките дават резултат. Това каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов Дневната заболеваемост падна по 100 на 100 000 души.и.

„Въпреки ниският индекс на строгост, страната ни поддържа ниски нива на заболеваемост спрямо другите европейски страни. Това показва, че умело борим пандемията”, заяви проф. Ангелов.

Запазва се тенденцията да има по-голям брой излекувани отколкото новозаболелите, посочи министърът. У нас за изминалата седмица има 6 524 излекувани и 3 606 нови случаи.

В лечебните заведения 28% от леглата са заети. В интензивните структури са заети 35%, най-много за в София-област, Шумен и Добрич.

Само 3 области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. Това стана ясно по време на брифинга на Оперативния щаб.

Шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски се спря на начина, по който са избрани мерките у нас. Налучкахме най-опасните места за разпространение на зараза – училищата, детските градини, баровете, ресторантите, големите молове, коментира той.

Хранителните магазини са в 4 – индекс на опасност от предаване на заразата, а по-малките в 3, коментира Мутафчийски.

Училищата, детските градини и яслите, ресторантите, големите молове и баровете бяха основните центрове на зараза. Едва на четвъртата седмица започна да пада заболеваемостта, смъртността още по-бавно, но в крайна сметка има резултат.

Най-човешките грижи са за образованието и здравеопазването – например спирането на плановите операции, което може да коства човешки живот. Сега такива се извършват, трябваше да се направи, въпреки известните рискове.

„Началните класове нямат никакъв шанс за качествено дистанционно обучение. Нямат навици да боравят по този начин, вредно е за здравето им, уморяват се да седят толкова време пред монитори. Трябваше да жертваме нещо друго, за да може нашите деца да се учат. Това е човешко“

Оттам нататък знаете как върви графикът за разхлабване на мерките. Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването за сроковете, които са разписани.

https://www.facebook.com/Dnes.bg/videos/446138016822012

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *