Здравословно ли е готвенето с еър фрайър: Какво казват диетолозите?

Уредите, които готвят с горещ въздух, са на пазара от няколко години, но сега изглежда са по-популярни от всякога. Ето защо възниква въпросът: В крайна сметка здравословно ли е готвенето с еър фрайър?

Но какво точно означава готвене с горещ въздух?

Като за начало ще кажем, че с еър фрайър приготвяме хрупкави и вкусни храни, подобни на тези, които получаваме с пърженето, но без всичко това масло. Определено това звучи добре, нали?

По същество еър фрайър е хибрид между фритюрник и  фурна. Фритюрникът има кошница за пържене, която позволява храната да бъде изпържена от всички страни.

С еър фрайър не поставяме храната в горещото олио, а я излагаме нагорещ, циркулиращ въздух – подобно на всяка фурна.

Готвене с горещ въздух и печене във фурна

При двата метода за приготвяне на храна има много сходства. Храната завършва със същия профил, вкусът е сходен.

При някои храни обаче може да има разлики в състава им следствие на различните методи. Такава храна е рибата. При печенето във фурна може да се промени състава на мазнините и да се стигне до възпалителни съединения.

А ако говорим за удобство и практичност, то уредът с горещ въздух е определено по-функционален. Можете да го вземете със себе си по време на почивка и да си приготвяте истинска храна.

Еър фрайър и фритюрник

Тук е по-лесно! Когато помислим за дълбоко пържене и готвене с горещ въздух, не е трудно да определим ясен победител.

Основната причина да предпочетем еър фрайър е, че се използва по-малко или никаква мазнина. За фритюрника всички знаем какво количество олио ни е нужно.

Разбира се, не казваме, че мазнините са забранени. Но сред тях определено не са обикновеното олио и то третирано на високи температури.

И така, здравословно ли е готвенето с горещ въздух?

Определено да! Липсата на горещо олио е важен фактор, който не можем да не поставим на първо място. И това е важно не само ако сме на диета.

Еър фрайър е чудесен уред, с който можете да добавите повече разнообразие към диетата си. Започнете да експериментирате със зеленчуци, гъби, пиле и каквото още пожелаете.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *