Земеделският производител Д. Постолов от кюстендилското село Еремия: Не сме научени добре да се грижим за парите си, всеки един лев трябва да бъде като войник, който да ходи, да работи, да бъде мисия

На 16 август Държавен фонд „Земеделие“ подписа първите договори с част от фермерите, чиито проекти бяха одобрени по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани”. Сред тях беше и Даниел Постолов, който е чакал този миг година и 4 месеца. Той е регистриран като земеделски производител от почти две години, но има зад гърба си 10-годишен опит в овощарството. Отглежда 22 дка овощни градини – 10 дка със сливи и 12 дка с череши, в кюстендилското село Еремия.

„Моята градина се намира на по-високо и проветриво място и сланите не я засягат много. Тази ми е една от най-хубавите години. Точно в моя район ни се разминаха неприятностите с градушки и проливни дъждове“, радва се овощарят. 

По образование Постолов е финансист, работил е в банка, но в един слънчев ден се отдава само на земеделието. Мярката за млад фермер е първата, по която кандидатства. Безвъзмездната помощ от 25 хил. евро смята да инвестира в засаждането на нови насаждения.

„За да има смисъл от програмата, е много важно как ще бъдат изразходени парите. Ако взема правилните решения и ги инвестирам както трябва, се надявам, че нещата ще започнат да се случват в прогресия. На този етап е важно да увелича площта на стопанството, защото тези декари не са достатъчни“, казва младият мъж. 

„Всеки един лев трябва да бъде като войник, който да ходи, да работи, да бъде мисия“, споделя Даниел Постолов.

За да кандидатства по мярка 6.1, Постолов използва услугите на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) в град Кюстендил. Там му изготвят проекта безплатно и всички документи са качени от тях по електронен път в системата ИСУН. От него се е изисква само да извади документите на хартиен носител от съответните институции, за което е много благодарен на служителите на НССЗ за професионално свършената работа.

В момента овощната му градина включва собствени 7 дка и 15 дка под аренда. До 5 години се надява да ги увеличи на 200-300 дка и да се развива в 3-4 важни области от живота. Младият производител твърди, че успява да се издържа със земеделие, „защото по-важно е човек колко харчи, а не колко печели“. 

„За да се развива едно стопанство, арендният договор е много хубаво нещо. Така земеделският стопанин би могъл да направи по-голям обем от земя и по-бързо да започнат да се движат парите“, убеден е младият фермер.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *