Земляци вдигнаха наздравици на събор в кюстендилското село Раждавица

Десетки земляци се събраха на събор в кюстендилското село Раждавица. Организацията направи кметът Стоян Раждавички, дълги години шофьор в ТД на НАП – Кюстендил и местен жител. Скари с кебапчета и наливна бира продаваха търговци, а около тях масите бяха пълни с народ. Вдигаха се наздравици за добре дошли, а естествено по-пъргавите се хванаха и на хорото.

„Нашето село е, така да се изразя, едно от „най-живите” в Кюстендилско. При нас всяка година на Скакавишкия водопад се прави Празник на пеперудите. Избираме най-летния месец, тъй като тогава е зелено и красиво. Организираме си Трифон Зарезан. Миналата година пък дарители направиха огромен кръст върху една скала, вижда се от всички точки”, доволен е кметът на селото Стоян Раждавички.

Населеното място е разположено на железопътната линия София – Кюстендил. Параклисът на Св. Иван Рилски е предпочитано място за туристите на около 1,5 км от с. Раждавица, край изворче в местността Стойна Лъка. Според преданията на това място светецът е престоял около ден по време на отшелничеството си. След като приел монашеството в родното си село Скрино и бил изгонен от тамошните хора, светецът обикалял манастирите и пустите места край р. Струма и около Витоша.

С корени от Раждавица е и общинският съветник Мирослава Костадинова, една от най-младите в състава на местния минипарламент. Тя не пропусна събитието и се повесели с присъстващите

Много от местните хора пък възстановили старите си наследствени къщи и ги направили на кокетни вили, които използват през уикенда. В село Раждавица се отбива често и бившият председател на Лекарския съюз в Кюстендил д-р Пламен Симеонов.

„Лекарят сам си възстанови къщата, много работи. Направил си е и дори спортни съоръжения в двора. Има и много ябълкови дръвчета, които миналата година родиха много”, разказват местни жители.

От село Раждавица е и един от първите кметове на Кюстендил – Тодор Гогов, на 93 години. Управникът живее в центъра на Кюстендил, но не пропуска да се отбие до родното си село. Достолепната му възраст не пречи да е активен общественик.

„Хубавото е, че при нас успя да се запази и училището, то е начално, до четвърти клас, и патрон са светите братя Кирил и Методий. Читалището пък преди 6 години отбеляза 100 години от създаването си”, добавя Стоян Раждавички

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *