Земляци се събраха на събор в кюстендилското село Стенско, весели ги сръбски оркестър

Кюстендилското село Стенско стана домакин на земляческа среща-събор, традиционно провеждана през август. За събитието пристигнаха земляци от различни точки на страната, та даже и емигранти от Германия и Италия. За събора кметът Огнян Янев покани музикални изпълнители от сръбския Владичин хан. Масите пред кметството едва събраха  стотиците гости.

На събора представиха и книга на поета Георги Славчев „Село, от слънце огряно“, в която авторът е събрал информация за историята на селото и най-забележителните му хора. Интересът към книгата бе изключителен, хората разгръщаха страниците й още на мястото и започваха безкрайни коментари. Всеки, закупил книгата, получи автограф от автора й. В изданието специално място е отделено и на читалището „Селска просвета“, което е основано преди 92 години, но, за съжаление, в момента на практика не съществува. „Това е странно и тъжно, тук имаше толкова богати културни традиции, които е грехота да бъдат изличени от паметта на селото”, коментираха по-възрастните хора от село Стенско. „Ние ли от всички кюстендилски села сме най-калпави и най-бездарни, та сме стигнали дотам да си затрием читалището?!” – питаха се те.

Хората се ентусиазираха от възможността читалището им да бъде възобновено с нова съдебна регистрация и още по време на земляческата среща подписката с идеята за това получи подкрепата на 111 души. През септември ще бъде свикано учредително събрание. Още веднага по-будните стенчани започнаха да дават идеи, да правят предложения за различни събития, да си мечтаят как на събора през следващата година ще се представят новите читалищни формации от различни поколения изпълнители и как читалището ще пробуди отново стария културен дух на селото.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *