Въпреки нарастването на броя на веганите, все още по-голямата част от населението обожава барбекю. Как обаче да си направим скарата така, че да не е вредна, а напротив – да е полезна. Всичко зависи от маринатата. Диетолог, професор на Федералната медицинска и биологична агенция на Русия, лекар по персонализирана медицина Маргарита Королева, отговори на въпроса кои маринати са полезни. По думите й сокът от нар е една от най-добрите маринати за кебап, тъй като прави месото меко, лесно смилаемо и освен това запазва хранителната му стойност. „Може да има и червено вино, някои ягодови ликьори, лимонов сок и други цитрусови плодове. Добре е да добавите някои ароматни билки и подправки“, каза тя. Диетоложката също подчерта, че маринатата не трябва да съдържа оцет и излишна сол. Тя препоръча да готвите барбекю у дома. „Не съветвам да купувате готови кебапчета от съмнителни продавачи, съмнителен състав със съмнителен сос“, каза диетоложката. В същото време кралицата смята бялото месо (пилешко, пуешко или заешко) за най-полезно за здравето и формата.
Златни правила за скара: Диетолог каза кои са полезните видове марината
loading...