ЗНАКОВО УВОЛНЕНИЕ! След 25 г. начело на охраната в АУБ щатският вуз изхвърли на улицата Илко Вангелов няколко години преди пенсия

Американският университет в Благоевград прекрати договора на един от най-дългогодишните си служители – шефа на отдел „Охрана и сигурност“ Илко Вангелов. Благоевградчанинът бе назначен на този пост през далечната 1995 г. и през следващите 25 г. се превърна в една от емблемите на щатския вуз с вечното си присъствие при посещения на президенти, премиери, посланици, щатски делегации, по време на дипломиранията на студентите, когато в кампуса идват стотици техни близки и роднини, в Деня на отворените врати и т.н. Независимо колко „висок“ бе поредният гост на университета, Илко Вангелов бе неизменно на място с дискретна слушалка в ухото и осъществяваше връзката между охраната на гостуващия и неговите момчета, като за четвърт век не допусна груб гаф.

Вангелов си заминава само няколко години преди да навърши пенсионна възраст.

„Решението за закриването на позицията е част от оптимизацията на охранителните дейности. Те са от приоритетно значение с оглед сигурността на студентите, преподавателите, служителите и гостите на кампуса. Ръководството на университета изразява благодарност към Вангелов за неговата отдаденост и му пожелава успех в бъдещите начинания“, заявиха вчера за „Струма“ от частния щатски вуз.

Пак оттам допълниха, че не се предвижда назначаването на нов шеф на охраната на АУБ. Подробности как е организирана тя – от хора на щат в университета или външна фирма, не бяха дадени, защото информацията била конфиденциална заради сигурността на студентите и преподавателите в университета.

Това е първото за годината знаково уволнение в АУБ – Благоевград. Предишното беше в последните работни дни на 2019 г., когато бе освободен почти целият финансов екип начело с доскорошния зам. ректор и вицепрезидент по финансите Александър Александров, който заемаше поста около 13 г. Слуховете за неговото отстраняване бяха свързани с визита на одитори на фондация „Америка за България“, на които Александров отказал да съдейства. Това провокирало представителите на фондацията, която е основен донор на АУБ, да поискат университетът да им върне последния транш в размер на 1,2 милиона долара.

Заедно с Ал. Александров през декември 2019 г. от вуза бяха освободени още съпругата му Ася Александрова, заместник-шефът на финансовия отдел Анелия Стоянова, директорът на бизнес офиса и касата Катя Караджова, началничката на счетоводството Ани Златкова. В пенсия бе изпратена и секретарката в Езиковия център Златина Елезова, макар че по-късно тя бе върната на граждански договор, след като се оказало, че центърът остава без персонал. Университетът скъса договора си дори с доц. Емилия Занкина, зам. ректор по академичните дейности през последните 10 г. в Благоевград. Впечатляващата й визитка, включваща преподавателска и изследователска дейност по политически науки в цял свят, управленски опит в ръководството на американски образователни програми в Европа, помощник-директор в Центъра за източноевропейски изследвания в Питсбъргския университет и др., обаче я остави без работа по-малко от 2 месеца. Миналата седмица Занкина бе поканена от университета „Темпъл“, Филаделфия, за декан на филиала на американското висше училище в Рим, тя приела поста и според наши източници ще встъпи в длъжност на 1 май т.г.

Курсът към съкращения в АУБ бе зададен още през 2017 г. от тогавашния президент на университета Страци Кулински, който преброи 70 преподаватели и 300 души администрация на 1000 студенти и обяви, че започва съкращения. Непопулярната мярка му коства недоволството на преподавателите и персонала и в крайна сметка доведе до позорното му изгонване от Благоевград. След като си замина за САЩ, мястото на Кулински бе заето от Стивън Съливан, но миналата година той сам се отказа от ръководния пост и се върна към преподавателската си дейност. Още тогава слуховете твърдяха, че го е направил, тъй като не е можал да устои на натиска на борда на АУБ за свиване на разходите, като първата стъпка за това е намаляване наполовина на персонала.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *