Иван Гешев с последна информация за спецакцията

Към момента няма задържани лица. Хората, които са установени на място, присъстват. Няма да посоча имена кои хора са на мястото. Има вариант някои от тях да бъдат задържани за 24 часа, това ще стане ясно до края на деня. Конкретно в ресторанта не присъстват собствениците. Не потвърждавам, но и не отричам, че проверяваме хора от семейството на Евлоги и Георги Станоеви. Това заяви на извънреден брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод акцията пред ресторантите, собственост на близки на Георги Станоев – Бирмата, съобщава 24 часа.

„В момента трима са наблюдаващите прокурори по досъдебно производство. То е изпратено във вторник от колегите в Пловдив. Събрани са доказателства, че е налице организирана престъпна група. Координирахме се със спецпрокуратурата. От вторник започнахме да събираме доказателства за по-високите ешалони на престъпната група, преди това имаше подробности само са шофьори и работници. От сутринта има претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти“, каза още Гешев. Тези хора са били собственици на фабриките, те са организирали производството и са получавали финансовия ресурс, от фабриката в Карнобат – той е около 7 милиона. Ние сме малка държава – всеки бизнес познава съответните хора, които го практикуват. Хората, които могат да осигурят машини, са 10-15 човека. В момента могат да си направиш незаконна фабрика в която и да е страна, докато не се забрани. Официална връзка с акцията срещу господин Стайков не е намерена, съобщи още зам.-главният прокурор.

По-нататъшните действия зависят от приключването на акцията днес. Според доказателствата, колегите от МВР-Пловдив са добили информация за пране на пари, съответно се е сигнализирала и окръжната прокуратура. В резултат на работата им предприехме действия, каза още Гешев. Той допълни, че не са намерени цигари при обиските, над 21 адреса се проверяват. Специализираната прокуратура извършва следствени действия срещу организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари. Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Пловдив, предвид събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група. Спецпрокуратурата и Жандармерия са затворили и претърсват сръбския ресторант „Бест”, бивш „Кошарите”.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *