Класическите симптоми са общо неразположение, гадене, повръщане, диария, повишена температура. При появата им не бива да решавате проблема самостоятелно, тъй като отравянията са два вида: токсико-инфекциозни и неинфекциозни.
Най-разпространен е първият тип (токсико-инфекциозни), при който в тялото проникват патогенни микроорганизми от развалена храна. Неинфекциозното отравяне е свързано с попадане заедно с храната на химически или природни токсини – това може да е останал по повърхността на плодовете и зеленчуците тор или консумация на отровни гъби. Вторият тип е по-опасен, поради което незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. Ако просто сте изяли нещо развалено, може да опитате да си помогнете и сами. Но е важно да помните, че независимо от типа хранително отравяне от медицинска помощ се нуждаят децата, бременните и кърмещите жени, както и възрастните хора.
Сорбенти
Сорбентите са препарати, предназначени да извеждат токсините от организма. Най-известните и ефективни сорбенти са активният въглен и препаратите смекта и ентерол.
Вода
При силно повръщане и диария основната задача е да се възстанови и да се поддържа водният баланс на тялото. За целта пийте преварена подсолена вода (1 ч.л. сол на 1 л вода).
Режим
Обикновено хранителното отравяне е съпроводено със силна слабост и повишена температура, затова най-добре е да останете в леглото – така ще помогнете на тялото да възстанови силите си. Хубаво е първият ден да се откажете от храната. Пийте билков чай и постепенно добавяйте към менюто сухари.
Лекарства
При хранително отравяне трябва да бъдете внимателни с приема на лекарства. Не пийте болкоуспокояващи, защото ако настъпят усложнения, това ще затрудни диагностицирането на проблема. След като диарията и повръщането преминат, помислете за препарати, които ще възстановят микрофлората на стомаха. Ако симптомите не отшумяват дълго, не пийте антибиотици, освен ако не са ви предписани от лекар.
Профилактика
Не е възможно напълно да се изключи рискът от хранително отравяне, но може да се сведе до минимум, като се придържате към някои прости, но ефективни правила. Мийте внимателно ръцете си, както и плодовете и зеленчуците. Съхранявайте правилно продуктите и избягвайте заведения за хранене със съмнителна репутация.