Избират шеф на прокуратурата в Пиринско на 25 септември, кандидатите четирима

Изборът на новия шеф на Окръжна прокуратура – Благоевград ще се проведе след лятната съдебна ваканция – на 25 септември. Това реши на вчерашно си заседание Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет на ВСС, която допусна до събеседването четиримата кандидати.

Както „Струма“ писа, процедурата за избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Благоевград бе открита с решение на ВСС на 08.11.2023 г. До конкурса бяха допуснати и.ф. административен ръководител Евгения Стоянова, Станислава Арабаджиева и Милена Милева – прокурори в Окръжна прокуратура – Благоевград, и Антон Мицов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София. Процедурата по избора се забави заради атестациите на магистратите.

С най-голям професионален опит е Евгения Стоянова, която в момента изпълнява функциите на ръководител на държавното обвинение в Пиринско. Тя има 28-годишен юридически стаж изцяло в прокуратурата, и то в Благоевград. След като завършва право в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски”, една година е съдебен кандидат и през март 1996 г. започва началото на прокурорската й кариера. 9 месеца е мл. прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, след което 2 г. е прокурор, а след още 2 г. става зам. прокурор. Отново след 2 г. се премества в Окръжна прокуратура – Благоевград и от 2001 г. досега работи там. От 2015 г. е зам. окръжен прокурор, а от 1 август 2023 г. и.ф. окръжен прокурор. С ранг на прокурор от ВКП/ВАП от 2011 г. ПК на ВСС я назначи през август 2023 г. за и.ф. шеф на Окръжна прокуратура – Благоевград, след като приключи вторият възможен управленски мандат на Христо Георгиев, който остана редови прокурор.

Кандидат за шефското място е и Милена Милева. Тя работи от 2015 г. в Окръжна прокуратура – Благоевград, но има над 20 г. юридически стаж, част от който като разследващ полицай в ГДНП и ГДБОП в София.

Станислава Арабаджиева е от Благоевград, завършила е  „Право“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, след което е била 4 г. асистент по наказателно право в ПИФ на университета. През  2005 г. става прокурор в РП – Благоевград, където работи 7 г., след което от 2012 г. до сега е в ОП – Благоевград. 

Антон Мицов е от Симитли, като първо е завършил ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново със специалност „Военен инженер“, а след това и „Право“ в ЮЗУ. Работил е 13 г. във Военна полиция и като разследващ полицай в служба „Сигурност – ВП и ВКР” в Министерство на отбраната. От юни 2005 г. до януари 2021 г. е военен следовател във Военно-окръжна прокуратура – София. След това година и половина е в Специализираната прокуратура, а след нейното закриване през юли 2022 г. е преназначен в Софийска градска прокуратура. От април 2023 г. отново е на работа във Военно-окръжна прокуратура – София.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *