Тревожността е общият термин за многоизмерните вътрешни борби, пред които е изправен човек. Ако трябва да се изразим на народен език, тогава бихме признали напълно убедено, че тревогата те изяжда отвътре. Но сякаш тези борби не са достатъчни, безпокойството се подхранва и от някои измамни продукти, храни и напитки.
Кофеин
Тялото има специален генотип за кофеин, известен като CYP1A2, който определя как се справяме с чай, кафе, шоколад и всичко друго с кофеин. Ако човек има бърз метаболизъм, кафето и чаят имат само положителен ефект. Но ако метаболизмът ви е бавен, тогава кофеинът подхранва вътрешното ви безпокойство.
Захар и изкуствени подсладители
Захарта е рисков фактор за тревожност. Проучванията показват, че колкото повече захар ядете, толкова по-вероятно е да страдате от тревожност. Тялото произвежда повече свободни радикали, които подскачат около кръвоносните съдове като топка за пинг-понг, увреждайки клетките и вътрешните слоеве.
Изкуствените подсладители са по-лоши от захарта. Те се използват широко в сладолед, бисквити или пакетирани сладкиши. Газираните напитки понижават нивата на серотонин и увеличават симптомите на тревожност, промени в настроението, параноя и пристъпи на паника.
Алкохол
Въпреки че може да се мисли по друг начин, консумацията на алкохол влошава проблемите с тревожността. Особено когато се прекалява, толкова по-опасно става за вашето безпокойство. Алкохолът променя мозъчната химия и прави безпокойството по-голяма заплаха. Алкохолът засяга невротрансмитерите, което прави отказването от него много предизвикателна мисия.
Пържени храни
Пържените масла причиняват различни нервни проблеми. Колкото повече такива пържени храни ядете, толкова по-тревожни ще бъдете.
Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите от вашия лекар и не е предназначена да покрие всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Тази информация може да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.