Известната учителка по математика В. Чимева се възползва от ранното пенсиониране, оттегли се от система на 58 години и сподели: Произвеждаме ограничени личности, без никакви ценности, а аз не желая да правя компромиси, тепърва ще има отлив на учители

Известната учителка по математика Виолина Чимева, преподавала в Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград 34 години, се възползва от т.нар. ранно пенсиониране и се оттегли от образователната система на 58 години. По повод пенсионирането си тя събра колектива на ПГИ в учителската стая, където беше подготвила почерпка и се раздели с любимото си училището

„Нормално е да се вълнувам. Работих тук 34 години, и то с най-голямо желание. Разделям се с колегите си с най-добри чувства“, сподели пред репортер на „Струма“ именитата  учителка, която е дъщеря на първия директор на Математическата гимназия в Благоевград Тодор Чимев.

Самата Виолина Чимева е сред най-добрите и уважавани учители по математика. Нейни ученици понастоящем са утвърдени банкери, финансисти, икономисти, университетски преподаватели… Дори и завършилите преди доста години, срещайки учителката си, свеждат признателно глава с думите „Госпожо, Благодарим ви!”.

„Ето тези думички са ми достатъчни. Това уважение и признателност са удовлетворението от моята работа”, сподели  учителката.
Както „Струма“ писа, именно Виолина Чимева бе първият педагог в Благоевград, въвел „Фейсбук вето”.Още преди 5 години тя задължи учениците преди започването на часа по математика да оставят GSM-те си на бюрото й. Първоначално математичката започнала да събира телефоните само преди контролни и класни, след това обаче наложи пълна забрана за ползването им  в часовете й.

„Просто обясних на учениците, че не мога да ги накарам да учат насила, но имат възможност, докато са в гимназията, да ме използват пълноценно като преподавател и за да не се разсейват, за тях ще бъде по-добре, ако по време на час са без телефони. Не казвам, че всички трябва да станат математици, но има минимум от знания, които трябва да бъдат усвоени, за да могат в утрешния ден младите хора, попадайки в различни житейски ситуации, да реагират чрез адекватно мислене“, обясни тогава иновативния си подход В. Чимева и призна, че не се е сблъскала със съпротива от страна на възпитаниците си при въвеждането на строгата мярка.

Ученици, тогава  в 11 клас, описаха учителката си като много изискваща, но пък и раздаваща се на 100%. Те подчертаха ,че тя никога не е отказвала помощ и винаги им обяснявала с желание нещата, които не са разбрали.

Така след 34 години отдаденост, любов към работата, изключителен професионализъм  В. Чимева вече не иска да е учител .

След направената констатация от репортер на „Струма“, че е единственият учител, възползвал се от ранното пенсиониране и попитана защо напуска образователната система, В.Чимева заяви: „Много се лъжете. Не съм единствената, възползвала се от ранното пенсиониране. Тепърва ще има отлив на учители.

Пенсионирам се заради делегираните бюджети, заради новия закон за предучилищното и училищно образование, заради всичко, случващо се в образованието, семейството, обществото. Факт е, че произвеждаме едни ограничени хора, без никакви ценности. Благодарение на това, че още от основното училище учениците не се оставят на поправителни изпити, трупат пропуски и имат все по-малко знания, а аз не  желая да правя компромиси с критериите и изискванията си.

Наред с това учителите сме подложени на огромно, ненормално натоварване. Семейството абдикира, няма го, а ние се превърнахме в родители, психолози… във всичко. Министерството на образованието не си дава сметка, че ние също сме майки, баби, а не ни остава време за собствените деца. Ето за това се пенсионирам, защото ми е болно от случващото се и защото искам да се съхраня”, призна  В. Чимева

На въпроса не се ли притеснява, че оттегляйки се на 58 години, ще взема по-малка пенсия, учителката категорично заяви, че здравето, а не парите са най-важното нещо, и с широка усмивка сподели: „Имам прекрасно внуче на година и четири месеца. Сега ще ми остава достатъчно време, за да му се радвам. Мога и да пътувам на ескурзии. Имам и много приятелки, ще помагам на децата им, естествено, на тези, които желаят да се занимават с математика“, каза вече пенсиониралата се учителка.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Сверявайте си информацията!

    Много слабо са информирани репортерите ви, има доста други учители, пенсионирали се по-рано поради разрушената образователна система и все по-немотивираните и тъпи ученици. Просто трябва да попитате в Инспектората по образование или Пенсионното и да поискате данни, при тях има такава статистика.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *