Издъхна д-р Елена Лагадинова-Партизанката

Разлог се сбогува с една видна личност. На 87-годишна възраст почина д-р Елена Лагадинова, известна сред съгражданите си с прякора Партизанката или Амазонката. Тя е починала в София, където е живяла през по-голямата част от живота си, но ще бъде погребана в родния си град.
Името на д-р Елена Лагадинова е известно в българската история като най-младата жена партизанка в България. Едва 11-годишна, тя става ятачка на Разложката партизанска чета, а три години по-късно вече е партизанка в отряд „Никола Парапунов“. Произлиза от обикновено бедно семейство и губи майка си едва четиригодишна. На невръстна възраст преживява опожаряването на родната си къща в Разлог и смъртта на брат си Асен.
Няколко години след Втората световна война Елена Лагадинова завършва земеделие в Стопанска академия „Климент Тимирязев“ в Москва, бившия СССР. Специализира в Швейцария, а след това започва научна работа в областта на агрономията в Българската академия на науките и става доктор на биологичните науки и генетиката. Усъвършенства и създава нови сортове пшеница. За работата си в областта на растителната генетика е удостоена с орден „Кирил и Методий“.
Елена Лагадинова е и дългогодишен председател на Комитета на жените. На нейните усилия и последователност се дължи 3-годишното платено майчинство, задължителната ваксинация и строителният бум на детски градини и ясли през 60-те и 70-те години на миналия век. Безспорни са успехите й и в международен план. Тя общува с емблеми като Анджела Дейвис и Валентина Терешкова, със световни лидери като Фидел Кастро и много други.
Погребението на Елена Лагадинова ще бъде в неделя на гробищния парк в гр. Разлог.
ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. ФАШИСТ-ЛЕГИОНЕР

    ВСИЧКИТЕ – Червени БКП терористи – престъпници …… платени агенти на СССР и Червена МОСКВА – рушители на Българската Държава ! Трябваше да ги ликвидират всичкото червено БКП семе до 9-то Червено коляно – БЕЗ МИЛОСТ …….!!! Мръсна червана сган !

    Отговори
  2. БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР

    Червената БКП терористка изпратила по време на КОМУНИЗМА , децата си да учат Изобразително изкуство не къде да е ……не в СССР – Червена МОСКВА , където им е хвърлен пъпът , а на ЗАПАД в НЮ-ЙОРК , САЩ ………. ! Жалко , че не падна в ръцете на Капитан ЛЮБЕН НИКОЛЧЕВ НИКОЛОВ – командир на Жандармерийската “ ЛОВНА РОТА “ в РАЗЛОГ , да и отрежат главата , като на брат и – Червения терорист АСЕН ЛАГАДИНОВ …… !!!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *