Изненада! Орехите не са полезни за мозъка, но…

Марта Гуаш Фере, доктор по медицина, Харвардската школа по обществено здраве, отрече широко разпространеното убеждение, че орехите са особено полезни за мозъка.

Проведено е проучване, ръководено от Гуаш, в което са участвали около 200 000 американци. Те са били наблюдавани в продължение на 30 години и е установено как организмът им е реагирал на яденето на орехи.

В края на изследването е установено, че яденето на орехи ще помогне да се намали рискът от смърт от различни причини с 45%.

Според учените съставът на ядките е по-благоприятен за здравето на сърцето.

Това се дължи на специфичните хранителни вещества, съдържащи се в ядките, включително алфа-линоленова киселина. Това вещество е омега-3 мастна киселина, подобна на съдържащата се в рибата.

Орехите, за разлика от други видове ядки, съдържат повече ненаситени мазнини. Подобрявайки липидния профил на тялото, те могат да се считат за защита срещу сърдечни заболявания.

Освен това специалистът отбеляза антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на продукта.

По-рано учени от университета Arocopio в Гърция показаха, че консумирането на храни с високо съдържание на витамин D може да има защитен ефект върху сърцето.

Изследването е проведено през 2001-2012 г. с участието на 1514 мъже и 1528 жени от региона на Голяма Атина в Гърция. С ниски, средни и високи нива на прием на витамин D, сърдечно-съдови събития (като инфаркти и инсулти) са наблюдавани съответно при 24, 17 и 12 процента от мъжете, както и при 14, 10 и 11 процента от жените.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *