Изненадващи ползи за здравето от картофите

Някои от здравните и хранителните предимства на картофите са:

1. Богати на хранителни вещества

Картофите са отличен източник на много витамини и минерали. Те съдържат протеини, въглехидрати, фибри, витамин С, В6, калий, манган, магнезий, фосфор, ниацин и фолиева киселина. Хранителното им съдържание може да варира в зависимост от сорта и начина на приготвяне. Важно е да се отбележи, че люспата на картофите също съдържа голямо количество витамини и минерали.

2. Съдържат антиоксиданти

Картофите са богати на съединения като флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Те действат като антиоксиданти в тялото, тъй като неутрализират свободните радикали, които могат да причинят хронични заболявания като сърдечни проблеми, диабет и рак. В изследване се показва също, че антиоксидантите, присъстващи в картофите, могат да потиснат растежа на раковите клетки в черния дроб и дебелото черво. Само за сравнение – червените картофи съдържат до 3-4 пъти повече антиоксиданти от белите.

3. Подобряват контрола на кръвната захар

Картофите съдържа специален вид скорбяла, наречена устойчива скорбяла. Това нишесте не се разгражда и се абсорбира напълно от тялото. То достига до дебелото черво, където става източник на хранителни вещества за полезните бактерии в червата. Устойчивата или резистентна скорбяла се свързва с подобряване контрола на кръвната захар.

4. Те могат да бъдат полезни за мозъка

Скорбялата в картофите е една от най-добрите източници на витамин В6, който играе важна роля в развитието на мозъка на децата и може да забави когнитивния спад при по-възрастните хора. Скорбялата също помага на тялото да освободи хормони като серотонин, мелатонин и норепинефрин, които могат да регулират настроението, да помогнат за справяне със стреса и да помогнат за здравословен сън.

5. Облекчават камъни в бъбреците

Повишените нива на пикочна киселина в кръвта са основният източник на камъни в бъбреците. Консумирането на картофи заедно с кората им може да бъде особено полезно за хората, които страдат от камъни в бъбреците, пише Puls.bg . Причината е, че картофите са богат източник на хранителни вещества като алкални соли, мед, манган, калий и витамин В, които помагат за облекчаването на проблеми с бъбреците.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *