Изправиха пред съда дървения бос Д. Стойнев за загинал работник от фирмата му, той твърди: Не го познавам, не е бил сред тези, на които им плащам

Двама свидетели се изправиха пред Окръжен съд – Кюстендил по дело с едногодишна давност. Съдия Надя Георгиева – председател на съдийския състав, даде ход на съдебното следствие, изясняващо смъртта на загиналия горски работник Мирослав Славчев. От трима редовно призовани на съдебното заседание се явиха Румен Гаврилов – експерт от ЮЗДП – Благоевград, и счетоводителката Соня Иванова.
„Дърводобивната фирма на обвиняемия Детелин Стойнев, в която е бил ангажиран починалият, работи по договор с ДЛС – Осогово. Разполага и с технологичен план за добив на дървесина. В договора е имало клаузи за техниката на безопасност и че работещите на обекта работят с предпазни средства. Не е проверявано дали на обекта, където е станала злополуката, са спазени безопасните условия на труд и дали лицата са били правоспособни“, заяви експертът.
Румен Гаврилов припомни още, че инцидентът е станал в Долно село, община Кюстендил. Експертът е бил част от комисията, извършила проверка на обекта на 12 юни 2017 година, и е било установено, че работникът е бил без опит.
Соня Иванова заяви пред съда, че загиналият е ходил всеки ден на работа, с дневна надница от 25 лева, но не се е подписвал под ведомости за взимане на пари, което води до извода, че е нямал договор. Управителят на дърводобивната фирма Детелин Стойнев каза пред съда, че с дърводобив се занимава от 2000 година и че е имал няколко договора с ДЛС – Осогово.
Починалият Мирослав Славчев е притиснат от дърво през януари миналата година.
„Не познавам загиналия горски работник Мирослав Славчев, не е идвал в склада за продажба на дървесина и не е бил сред тези, на които им плащам. В договора са посочени имената, на които им плащам“, каза още привлеченият от прокуратурата като обвиняем Детелин Стойнев.
Същевременно той обжалва два акта на НОИ в Административния съд по отношение на загиналия Мирослав Славчев и на тракториста Владимир Георгиев – за налагане на глоби. По делото са конституирани като граждански ищци и роднините на Мирослав. Те имат претенции за обезщетения в размер на 120 000 лева на човек.
Следващото съдебно заседание е насрочено за 26 ноември от 10 часа. За тогава ще бъдат призовани и неявили се свидетели.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *