Изпълнители от световна величина омаяха любителите на камерната симфонична музика на фестивала в Гоце Делчев

С галаконцертна вечер завърши вторият фестивал на камерната музика „Неотъпкани пътеки“ в Гоце Делчев.  Концертът се проведе в най-новата акустична зала на Неврокопската митрополия, която току-що бе завършена. Сред специалните гости бяха Неврокопският митрополит Серафим и кметът Владимир Москов със съпругата си Мария. Около 300 любители на камерната симфонична музика аплодираха участниците. Преди фестивала идейната организаторка Мариана Карпатова и племенницата й Бояна Карпатова организираха едноседмична школа за малки таланти, която завърши с концерт в градския парк.

Концертът започна с изпълнения на руски песни от Мариана Карпатова – неврокопската оперна певица, която от 28 години е вокален педагог в Ню Йорк. Завършила е оперно пеене в Българската държавна консерватория, като после е специализирала в Оперния център на „Джулиарт скул” – Ню Йорк. Участвала е в оперни спектакли на Сарасота. Изпълнението й в Линкъл център като лауреат на дебюта й в зала „Алис Тъли“ е отразено от „Ню Йорк Таймс“ под заглавието „Дебют на бъдеща звезда“. Тя изпълни песни от руски композитори по музика на Чайковски, Глинка и Бородин.

Мариана изпя две песни по музика на българската композиторка Добринка Табакова, която повече от 25 години живее и работи в Лондон. Музиката й звучи в световни концертни зали и в международни фестивали в изпълнение на най-добрите съвременни класически музиканти.

Зад рояла, който за втора година пристигна по поръчка от Виена, седеше Лора Чекоратова, която е получила бакалавърска, магистърска и докторска степен и става първата българка с докторат от престижната американска академия „Джулиарт скул“. От 2017 година е артистичен директор на „Салон на виртуозите“ в Ню Йорк, а от 2019 г. е ръководител на катедра.

Във фестивала в Гоце Делчев се включиха изключителни цигулари с международна известност. Георги Вълчев, концерт майстор на няколко големи симфонични оркестъра, сред които Лондонската филхармония и Кралският симфоничен оркестър в Мадрид; Никола Таков, член – основател на камерен оркестър в Бостън, Щатите, още през 2003 година. Двама виолисти – Веселин Тодоров, който е завършил в Щатите и е главен виолист на симфоничните концерти в Луизиана и Канектикът, и Румен Цветков, който от 2005 година насам е член на Американската виолова асоциация, също участваха във фестивала в Гоце Делчев.

КОНСТАНТИН ПАШКУЛЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *