Инспекторът от РЗИ – Благоевград Е. Амова с открит урок по безопасно движение пред малчуганите от детската градина в Якоруда

По повод Националния ден за пътна безопасност – 29 юни, инспекторът от РЗИ – Благоевград Екатерина Амова /сн. 1/ проведе обучение в детската градина в община Якоруда. /сн. 2/. Чрез различни занимателни игри тя запозна малчуганите с опасностите на улицата и им припомни жизненоважни правила за поведение. Детската аудитория получи ценни съвети за безопасно каране на велосипед, скейтборд и ролери, малчуганите бяха инструктирани и как да се държат по време на път в семейния автомобил.


Реализираните игри бяха под мотото „Светът е толкова голям и можеш да го опознаеш сам. И няма нищо страшно и опасно, когато с правилата си наясно“.
По време на открития урок децата показаха колко много знаят за пътните знаци и пътната маркировка, отговаряха и на гатанки, свързани с безопасносното движение на пътя /сн. 3, 4/.
95 пешеходци са загинали по пътищата у нас през 2023 г., ранени са 1611 души, сочи статистиката на МВР. При пътнотранспортни произшествия са загинали 30 деца, с 1 повече от 2022 г., като 23 от убитите са пътници в автомобили, 4-ма пешеходци и 3-ма водачи на мотопеди и велосипеди.


Децата, поради малкия си социален опит, са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми. Основните ситуации, в които са застрашени, са при игра на пътя, на път за училище и обратно, при каране на велосипед, при използване на обществен транспорт, при возене в автомобил. Най-важен фактор за ограничаване на ПТП-та с деца пешеходци и велосипедисти остава регулирането на скоростта, съобщиха от РЗИ.

Обучението и мерките за профилактика на детския пътнотранспортен травматизъм са стратегически въпроси, предпоставка за създаване на културни, дисциплинирани и отговорни участници в движението, допълват от РЗИ.

НАДЕЖДА ДАМЯНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *