Инцидент при ремонта на храма в Смочево! Строители подкопаха надгробната плоча на свещеник Захари, наследниците му искат да се покрие със стъкло, за да не я газят миряните

Строители разровиха надгробна плоча във входа на храма в село Смочево, община Рила, и скандализираха миряните. Надгробната плоча е в предверието на храма и е дълга около 2 м. В селото не се знае кога е поставена, а само, че е на свещеник Захари, служил в храма преди много години. В момента се извършва ремонт в храма и част от предверието трябва да се превърне в кръщелна. Ремонтните дейности се извършват от двама младежи от селото, единият от тях по неясни причини е подкопал надгробната плоча. В момента се води полемика сред миряните дали да се сложи стъкло върху плочата, за да не се стъпва върху нея, или цялата плоча да се покрие с подова настилка, но тогава присъстващите на кръщенките ще стъпват върху гроба на свещеника.

Жители на селото заявиха пред „Струма“: „От години се знае, че под тази плоча е гробът на свещеник, служил в храма, но досега не е имало проблеми. Сега, след като е разкопано около нея, наследници на покойния свещеник Захари са поискали от църковното настоятелство да се постави дебело стъкло върху плочата, така че миряните да я заобикалят и да не стъпват върху нея.

Репортер на „Струма“ се свърза със свещеник Стефан Кръстев, но той отказа да коментира създалата се ситуация.

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски заяви: „Плочата е леко подкопана. Не е извършвана ексхумация и дори  не се знае дали има човешки останки под нея. Ще се остъкли и проблемът ще се реши. Обикновено свещениците ги погребват до храма, но сигурно при строежа на предверието вътре е вкарано и мястото с гроба“, заяви отец Г. Паликарски.

Както „Струма“ писа, в храма в село Овчарци „Йоан Богослов“ имаше подобен случай. При премахване на дюшемето на храма се откри красив каменен под, в който е вграден кръст, изработен от бял мрамор. По каноните на църквата кръст не може да се слага на земята и да се стъпва върху него. Миряните в селото се разделиха на два лагера – едните искат да се сложи стъкло върху кръста, за да не се стъпва върху него, другите пък искат при поставянето на  новата подова настилка кръстът да се покрие и да остане така както е било с години.

Кръстът се намира точно до владишкия трон, което също противоречи на канона. Проблемът с кръста в храма в Бистрица още не е решен.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *