Искат задължителни прегледи за сънна апнея за професионалните шофьори

Професионалните шофьори да преминават задължителни прегледи за сънна апнея. За това настояват от Българско дружество по сомнология. Според тях заспиването зад волана е причина за голяма част от тежките катастрофи на пътя.

След катастрофата отпреди два дни, при която заспал турски тираджия блъсна автобус на градския транспорт и по чудо нямаше загинали, българското дружество по сомнология отново напомни предложението си шофьорите да минават задължителни прегледи, а не пожелателни, както е в момента, пише btv. 15 процента от мъжете между 30-60 години страдат от сънна апнея, без да знаят за това.

Влошеният сън през нощта дава резултат денем. Много от страдащите дори не подозират. „Може да доведе до намалено внимание, намалена концентрация по време на шофиране и при монотонни ситуации на магистрали – заспиване на волана, които са повече от минута се броят вече за сън, и тези хора са по-голям процент от предизвикващите произшествия по пътищата, отколкото употребилите алкохол. В сравнение алкохол и сънна апнея – сънната апнея е по тежък рисков фактор за причиняване на ПТП от алкохола, каза неврологът доц. Милена Миланова.

Христо Христов е международен шофьор от 18 години и е готов да се подложи на изследване.

„И за мен ще е по-спокойно да знам, че съм здрав и мога да управлявам една 40-тонна композиция по пътищата, да съм сигурен, че неумишлено няма да направя някоя беля”, заяви Христо Христов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *