Топ теми

Италиански цех за обувки спира производството в Дупница, 30 работнички отиват на борсата

Италиански цех за обувки спира производството в Дупница, а работещите в него 30 жени отиват на борсата. Цехът е на фирма „Арко Балено“ и е отворен преди 3 г. Репортер на „Струма“ се свърза с ръководителя на цеха в Дупница Димитър Джампалски относно причината за съкращаване на работничките в цеха. Той поясни:

„Работим на ишлеме, но няма работа. В складовете имаме обувки, изработени преди 3 г., но няма реализация на пазара. Стагнацията е в цяла Европа. Нещата с производството и продажбата на обувки са много зле. Преди години имахме много клиенти и работехме усилено, но нещата се промениха. И други фирми в нашия бранш са в същото положение. Големи италиански фирми, които са отворили цехове в чужбина, намаляват производството и се връщат да подпомогнат икономиката в страната, стагнацията на пазара е голяма. Европа е разтърсена от финансова криза и много фирми в Италия са пред фалит.

Три години работих като ръководител на цеха в Дупница. Благодарен съм на работничките за взаимното уважение през това време. Предложиха им, ако желаят, да отидат на работа в  цеха в Кюстендил, но те отказаха и се регистрират на борсата в Дупница“, заяви Димитър Джампалски.

Когато фирмата е започнала работа в страната, са назначени 60 работнички в Дупница, които сега са наполовина, и 180 в Кюстендил. В момента цехът в Дупница хлопва кепенци и остава да работи само този в Кюстендил.

От Бюрото по труда в Дупница съобщиха по повод закриването на цеха за обувки:

„Уведомление за спиране дейността на цеха сме получили още на 9 май. Проведени са срещи с работниците, на които им предстои да останат без работа, предложени им са свободни работни места и в други сфери на производството, ако желаят да се пренасочат. Изпратили сме писма до кмета на общината, до Инспекция по труда в Кюстендил и НОИ, че цехът се закрива, такива са изискванията на закона”. 

В крайна сметка на 29 май работничките са съкратени и от вчера са започнали да се регистрират в Бюрото по труда като безработни. 

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *