И. Атипов, спонсорът на общоселския сюнет в Рибново, посветен на синчето му Исмаил: Ако знаех какво щастие е бащинството, нямаше да чакам 31 г.

Исмаил Атипов е млад български гастарбайтер в Памплона, Испания. Тези дни името му стана известно посредством идеята му да финансира ежегодния сюнет в гърменското с. Рибново в чест на новороденото си синче. Свързваме се с Исмаил в интернет и той с готовност се съгласява да отговори на въпросите ни за идеята му да плати 4-дневните празненства в селото, за живота в чужбина, за любимата съпруга, която нарича Моето Златце, за малкия Исмаил …

  • Исмаил, ти от Рибново ли си или от Русе – виждам в профила ти, че си завършил средното си образование в крайдунавския град?
  •  Роден съм в съседното на Рибново село – Осиково, а в Русе съм завършил Средно общообразователно духовно училище. Майка ми и баща ми са родом от Рибново и имам много сантиментални връзки с това село. Там са роднините ми, приятели, близки, оттам са и най-красивите ми детски спомени.
  • Как се озова в Памплона?

 – В Испания съм от края на 2007 година. Дойдох непосредствено след като тук се бяха установили вече брат ми и снаха ми. Като всяко едно начало, беше трудно с намиране на работа, при това без език. Това ме принуди да наблегна на испанския и в рамките на 10 месеца вече разбирах какво ми говорят и можех да обяснявам онова, което ми трябваше. В началото, разбира се, научих онази част от езика, която ми трябваше главно за работата ми и социалния живот. Чак когато научих езика, си намерих постоянна работа с договор, което ми даде спокойствие. След известно време обаче реших да се откажа и сега помагам на брат ми, който откри своя фирма.

Съпругата ти едва ли е тръгнала с теб, защото тогава е била още дете?

– Не, много по-късно. Може да се каже, че Кимиле и синът ни Исмаил се появиха в точен от моя живот момент, след което започнах да гледам на него с други очи. Винаги съм го казвал: Ако знаех какво всъщност е бащиното чувство, нямаше да чакам, докато навърша 31 години, за да го изпитам. Спомням си, че пътувахме със Златцето към Благоевград, за да я видим на видеозон и съответно да разберем пола му. В този момент бях толкова щастлив, че се зарекох, ако е момче, непременно да му направя сюнет. Денят, в който се роди малкият, ще остане завинаги в съзнанието ми. Току-що се бяхме нанесли в нов дом след грандиозни главеш /б. р. годеж/ и сватба. И се появи той, а на всичко отгоре прилича на мен! Какво повече бих могъл да искам? Всевишният ми даде всичко!!!

  • За християните сюнетът е медицинска процедура. Какво влагате вие, мюсюлманите, в него?
  • Обрязването в ранна възраст е характерна традиция в религията ислям, а Суннет всъщност е всяка дума и дело на нашият пророк Мухаммед. В миналото тази дейност се е извършвала от така наречените  суннетчии, докато в днешно време се прави от специализирани хирурзи. С времето този празник е преминал от семеен в междуселищен и популярността му не спира да расте.  Децата се обличат в специални костюмчета, изработени по поръчка, качват се на подобаващо украсени коне, има музика, борби, разделени на категории, като във всяка категория се дават като награди глава добитък или парична сума. Наградите тази година ще ги поема аз, като организатор на събитието. Друго мое задължение като домакин е да подсигуря храна за всеки присъстващ и тук искам да се възползвам от възможността да поканя всеки желаещ, който има новороден син или просто е любопитен, независимо от възраст или религия, нека да дойде. Защото ако с нещо се славим ние, българомохамеданите, то това е с гостоприемството. Човек при нас гладен и на улицата няма да остане.
  • А защо не организира сюнета в родното си село, а избра Рибново?
  • Главнатапричина, поради която Суннетът няма да се състои в Осиково, е липсата на голямо помещение, например читалище, което да предостави нужните удобства. Проблем, за който съм сигурен, че новият ни кмет Фикрет Байрямов ще се погрижи.
  • Не е ли малко сложно да правиш организация от 3000 км?
  • Не съм сам. Помага ми и Районното мюфтийство, за което съм им много благодарен, в поканата съм дал и телефона на моя роднина, да се обръщат към нея, за каквото е необходимо. Даже вече имаме осигурен хирург за най-важната част от предстоящото празненство – обрязването. Той е от турска националност и с дългогодишен опит.
  • И един неизбежен въпрос – за пандемията. Как се справяте в Испания с нея и не се ли притесняваш, че по време на тържеството в Рибново може да пламне някое огнище?
  • Испания беше и е една от най-засегнатите държави в Европа. Тук обаче 99.9% от населението спазва противоепидемичните мерки. Много отговорни са хората и със сериозно отношение към темата. Известно ми е, че в България забраните не се изпълняват със същата строгост, а и предстоят избори, където също се очаква да има много струпвания на хора на едно място. В Рибново е добре, че мероприятията са на открито, и така опасността от заразяване е сведена до минимум. Надявам се всичко да мине гладко и без инциденти. От гостите, разбира се, ще поискаме да бъдат внимателни и да спазват, доколкото могат, противоепидемичните забрани.
  • Успя ли вече да се настроиш за голямата веселба, която предстои?
  • О, много отдавна, още откакто се роди синчето ми. Най-искрено се надявам Суннетът да се състои без проблеми и заедно с цялото ми семейство, роднини, приятели и всички гости да изживеем 4 невероятни дни. Сигурен съм, че те ще останат красив спомен за цял живот.

Разговаря: ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *