И зам.-шефът на КПКОНПИ купил жилище за 18 000 лв. и тераса за 40 000 лв.

Зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев е купил тераса от над 200 квадрата за по-малко от 40 000 лева. Към нея той е декларирал и апартамент в столичния квартал „Хиподрума“ срещу 18 000 лева, предаде bTV.

Теренът в „Хиподрума“, на който е построена жилищната кооперация на ул. Нишава 4, е общински, отбелязва „Биволъ“.

Сделките за апартамента и терасата, придобита заедно с неговите близки – неговата половинка в живота Зорница Тодорова и брат му Светослав, са през 2010 и 2011 г., когато Славчев работи в Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). В момента той вече оглавява антикорупционния орган и е натоварен с проверките на политиците, придобили евтини апартаменти от „Артекс“.

През март 2010 г. агентът от ДАНС придобива правото на строеж за 63 кв. м в сграда срещу сумата от близо 19 000 лева.

През май 2018 г. Антон Славчев вече е заместник-шеф на антикорупционната комисия, а в имуществената си декларация обявява като собствен същия апартамент от 63 квадрата, придобит обаче на същата цена, на която е купил само правото на строеж – 18 600 лева. Или по 151 евро за квадрат.

Адвокат Грета Ганева обяснява, че в декларацията на Славчев липсва информация.

„Стойността, която е посочена, е единствено за придобитото право на строеж, но не и за изграждането им и съществуването им. Когато имало степен на завършеност, лицето е следвало да декларира тази степен и съответната цена на завършеност. Липсва разликата – липсва икономическата стойност на обектите. Много е вероятно да се установи, че доходите на лицето съвпадат с цената, която е описана в нотариалния акт“, казва Ганева.

Година след сделката за право на строеж Антон Славчев и негови близки купуват тераса с площ от 243 кв.м, чиято продажна цена е в размер на 39 486 лева. Цената е 5 пет пъти по-ниска от данъчната оценка в нотариалния акт. Данъчната оценка на продавания недвижим имот е в размер на 216 419 лева. Простата сметка показва, че терасата е излязла по 83 евро за квадрат.

Това става ясно от нотариалния акт за покупко-продажба на остъклената тераса от 243,47 кв. м., с който на 28.12.2011 г. „ЖСК Надежда – 2004 Р“ я продава на Антон Славчев, неговата половинка в живота Зорница Тодорова и неговия брат Светослав. По силата на договор със Столична община и специален Анекс за терасата, общината получава по банковите си сметки 9 494,73 лв. от Зорница Тодорова, 15 462,75 лв. от Антон Славчев и 14 529,40 лв. от Светослав Славчев. Или общо 39 486,88. А те тримата получават собственост на съответните идеални части от терасата – 58,59 кв.м. за Зорница, 95,42 кв.м. за Антон и 89,66 кв.м. за Светослав. Така техните апартаменти, купени година по-рано на същия етаж в сградата на изключително изгодни цени, получават екслузивен достъп до терасата, която впрочем е построена специално за тях, пише „Биволъ“.

Антон Славчев е назначен за заместник-шеф на антикорупционната комисия по предложение на председателя Пламен Георгиев през март 2018 г. Славчев има правомощия да проверява имотната сделка на своя ръководител, заради която той излезе в отпуск.

Заместник-шефът на антикорупционната комисия отказа коментар.

Антон Славчев ще вземе участие в Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента идния понеделник, след като държавният глава свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *