Каква е вълнуващата история на тортата Червено кадифе

Red Velvet Cake е популярна торта. Историята на произхода ѝ датира от времето на Голямата депресия в САЩ (30-те години на миналия век), когато пекарните и сладкарниците претърпяват загуби поради ниското потребителско търсене на торти и различни сладкиши.

По онова време хората нямат достатъчно пари дори за обикновен хляб, а какво остава за десерти. Ето защо, за да привлекат вниманието на потенциалните купувачи, сладкарите започват да добавят сок от моркови и цвекло към тортите, които оцветяват десерта от бледорозово до кафяво. Така се зараждат идеята за тортата Червено кадифе.

По-късно през 40-те години на 20-ти век тортата става много популярна, а десертът излиза извън рамките на пекарни и сладкарници, започва да се включва в менюто на скъпи кафенета и ресторанти в САЩ и Канада.

История на тортата Червено кадифе

Името Червено кадифе е дадено едва през 1972 г. от сладкаря Джеймс Андрю Биърд, който цитира рецептата си в книгата си (преди това рецептата не е рекламирана и е била старателно скрита).

През 70-те години при приготвянето на този незабравим десерт са използвани различни багрила с голямо разнообразие от цветове. Въпреки това, Биърд в своята рецепта за червена торта предлага да се използва какао на прах, обработено с комбинация от оцет, което придава на праха яркочервен оттенък и богат шоколадов вкус на десерта. По-късно тази технология е наречена „холандска“.

Американците наричат десерта „Дяволска храна“, но не заради яркочервения оттенък на десерта, а заради спиращия дъха вкус, който пуританите дори са смятали за грешен и забранен.

Популярност на тортата Червено кадифе

Червено кадифе

Този десерт дори има малка роля във филма „Стоманени магнолии“ от 1989 г. и става още по-популярен в Съединените щати.

В момента се провеждат състезания за печене на Червено кадифе сред сладкари от много страни. А оригиналната рецепта е вдъхновила много други десерти като чийзкейк червено кадифе и червени мини пастички.

Джеймс Биърд е удостоен с титлата „Баща на американската кухня“ приживе. И в негова чест е създадена Фондацията, която дава награди на изявени ресторанти и готвачи. Да бъдеш сред наградените е голяма чест, като Оскар за актьор или Нобелова награда за учен.gotvach.bg

Ето някои от изпитаните рецепти за Червено кадифе!

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *