Какви късмети да сложим в питката за Бъдни вечер?

По традиция на Бъдни вечер трапезата е богато отрупана с всевъзможни постни ястия. Цялото семейство се събира около нея и цяла вечер се наслаждава на вкусната храна и приятни разговори с най-любимите хора.

В центъра на празничната софра стои питката с късмети или паричка, която е неизменна част от този светъл християнски празник.

В някои краища на страната в содената питка не се слагат никакви късмети, включително и паричка. Домакинята приготвя баница, в която поставя късметите. Първият модел обаче се доближава повече до старите традиции, които е редно да почитаме и спазваме.

Какво трябва да знаем за питката за Бъдни вечер и късметите, които се редят в нея? Най-възрастният член от семейството разчупва содената питка, като преди това я издига над главата си, канейки Господ да се навечеря с тях на трапезата.

Първото парче задължително се поставя пред иконата на Света Богородица, а останалите се раздават на членовете от семейството по старшинство. Нека отново се върнем на късметите. В някои краища на страната домакинята поставя паричка и няколко дрянови клонки, в други обаче се подреждат най-различни късмети за здраве, берекет, женитба и т.н.

В Западна България например домакинствата са свикнали, освен дрянова клонка и пара, да поставят и бяло копче – за овцете, бобче – за повече плодородие, житен клас – за орачите, бяло листче – за учение и т.н.

В този край домакинята слага толкова късмети в питката, колкото са хората на трапезата. Разбира се, днес всички тези обичаи не са стриктно спазвани. Обикновено се поставя единствено пара, а всички онези материални неща оставяме за новогодишната баница.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *