Какво знаем за витамин К и за какво е важен

Витамин К е мастноразтворим витамин, който се натрупва и съхранява като запас в черния дроб. Под наименованието витамин К всъщност са събрани група съединения, известни като хинони. Филохинон е формата на витамина, която можем да си набавим с храните от растителен произход, метаквинон е формата на витамин К, който се синтезира в животинските организми. Той се произвежда от бактерии, намиращи се в тънките черва. 

Усвояването на витамин К от растителните храни се извършва в тънките черва и зависи от нормалния поток на жлъчка и панкреатичен сок. Мазнините в диетата засилват усвояването на витамина. След всмукването на хранителните вещества през тънките черва, витамин К се транспортира до черния дроб, където той се съхранява. Освен в черния дроб, запаси от витамина се намират в мастните тъкани и костите.

Основни функции на витамин К. Основната роля на витамина е да служи като ко-ензим за продукцията на специфични протеини, които участват в процеса на кръвосъсирване. Витамин К участва и в производството на два костни протеина, означени като Gla – протеини. Те участват в процеса на костно ремоделиране, намират се също в стените на хрущялите, на кръвоносните съдове и други меки тъкани. Специфичната роля на витамин К за поддържането на костното здраве все още не е докрай изяснена. 

Въпреки това има все повече доказателства, че допълнителният прием на витамина може да увеличи костната плътност при хора с остеопороза, а диетите, богати на витамин К се асоциират с по-малък брой костни фрактури. Тези костни протеини имат значение за предотвратяване на калцификацията на артериите, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. 

От какво количество витамин К има нужда тялото ни? Дневните нужди от витамина не са точно определени, тъй като една част от него се синтезира в тънките черва, а друга се набавя чрез диетата. Ориентировъчни дневни дози за витамин К са 120 микрограма за мъжете и 90 микрограма за жените. 

Основен хранителен източник на витамина са зелените листни зеленчуци, включително зеле, спанак, ряпа, маруля, а също и броколи, зеле, грах, сирене, авокадо, зелен боб, киви и т.н. От животинските продукти, богати на витамин К са телешки дроб, свинско, пилешко и патешко месо.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *