Какво лято ни очаква – ще има ли рекордни температури и колко ще вали?

Лятото ще бъде нормално и малко по-топло от обичайното от гледна точка на температурите, но с повече валежи. Това съобщи климатологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Рачев. В момента температурата на морето е почти рекордно висока за този период, отбеляза той. По думите му, засега само Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата NOA дава прогноза за малко по-хладно време в Северна България през месеците юли, август и септември.


„Ние още от месец май по някои показатели сме си в лятото. Често журналистите ме питат къде изчезнаха преходните сезони и защо от зима направо минаваме на лято. Преходните сезони не са изчезнали. Лятото в България по принцип е доста продължително, защото ние сме в най-южната крайнина на умерения климатичен пояс и по много показатели се доближаваме до Средиземноморието“, обясни Георги Рачев.
 
Той съобщи, че лятото се очертава да бъде нормално и малко по-топло по отношение на температурите, очакват се и повече валежи. Като преваляванията ще бъдат предимно в западната половина – в Централна и Западна България, а малко по-сухо ще е по морето.
 
„Засега тази прогноза се оправдава абсолютно точно, защото юни месец дотук сме между градус и половина и два над нормата, която е установена за 30-годишен период. Морето е топло, на изток остана топло и има един непрекъснат източен и североизточен пренос, което кара топлата вода да се събира близко до брега“, обясни климатологът.


Проф. Рачев отбеляза, че тази неделя се очаква да нахлуе малко по-хладен въздух от северозапад, но морето ще остане топло.
 
„Тогава, когато този въздух стигне морето и вятърът се обърне от брега навътре, тогава ще се отнесе този повърхностен слой от топла вода и на негово място от по-дълбокото ще излезе по-хладка вода. Това обаче не означава, че температурата на морската вода ще падне под 20 градуса“, добави той.


По думите на климатолога ни чака нормално, топло и дъждовно лято в района на Балканския полуостров, като за Черноморското крайбрежие се дават по-високи от нормалните за сезона температури.
 
Проф. Рачев определи времето като перфектно за реколтата. „Топло и влажно време е перфектно за това“, обобщи той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *