Какво не бива да ядем и пием, когато сме с коронавирус

„Тези от нас, които боледуват от COVID-19, трябва да намалят количеството солена храна в менюто си, както и да ограничат консумацията на алкохол“

Лекарят Филип Кузменко обяснява пред радио „Спутник” защо това е жизненоважно.

Поддържането на правилния водно-солеви баланс в организма е задължителна част от лечението на пациенти с коронавирус, предава Darik News. „Докато в болниците това се следи от лекари, вкъщи хората трябва внимателно да избират какво да ядат и пият по време на лечението“, обяснява Кузменко. Според него у дома трябва да изключим солените храни и алкохолните напитки.

„Не можете да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това трябва да пиете повече вода. Също така – и това е най-важното – е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратация на тялото“, казва лекарят за поддържането на водно-солевия баланс в човешкото тяло при COVID-19.

Освен че допринасят за дехидратацията, солените храни също правят кръвта по-плътна, а това е вредно в състояние на инфектиране с коронавируса.

„Солените храни не помагат на кръвта ви да бъде по-рядка. Те помагат тя да стане по-плътна, по-наситена. Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоносни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19”, заключава Кузменко.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *