Какво не знаете за плода, който всички смятаме за зеленчук

Обичате авокадо тост? Или пък предпочитате гуакамоле? И в двата случая явно сте фен на авокадото.

Вижте няколко интересни и забавни факти за зеленото природно чудо.

Въпреки че авокадото често е наричано зеленчук, то всъщност е плод, принадлежащ на семейство Lauraceae. Името му идва от испанската дума aguacate, която пък произлиза от мексиканската дума ahuacatl.

Първоначално авокадото е наречена „алигаторска круша“, след като един ирландец през 1696 г. нарича така своето дърво с авокадо.

Според Световните рекорди на Гинес, най-тежкото авокадо е 2.5 кг. Плодът, който поставя рекорда на 3 януари 2018 г., принадлежи на Фелисидад Пасало от американския щат Хавай.

Конкистадорите използват авокадото за производство на мастило. Те откриват, че семената отделят течност, която става червена след излагане на въздух.

Авокадото се отглежда предимно в Мексико. Учените дори са открили доказателства, че плодовете са консумирани още 10 000 г. пр. Хр. в тази страна.

Авокадото е скъпо – или поне в сравнение с повечето плодове, поради високата цена на труда. Високо висящите плодове, които се берат само ръчно, се изтръгват от дърветата с помощта на дълги колове.

Въпреки че зрее на дървото, авокадото узрява само след прибиране на реколтата. Най-лесният начин да го подтикнете да направи това по-бързо у дома е да го държите в кафява хартиена торбичка при стайна температура.

За да видите дали авокадото е узряло, проверете теглото и цвета му. Напълно узрял плод ще бъде тежък за размера си и с по-тъмен оттенък.

Те са смятани за символ на любовта и плодородието при ацтеките, тъй като авокадовите дървета не могат да се самоопрашват и се нуждаят от друго дърво, за да се развият.

Авокадото е богато на витамини, хранителни вещества и фибри (разтворими и неразтворими), пише
profit.bg. Те също имат повече калий, отколкото бананите и повече протеин, отколкото всеки друг плод.

Кучетата или котките могат да бъдат хранени с авокадо, но само с отстранена обвивка, тъй като тя може да бъде отровна за животните.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *