Какво НЕ трябва да държите в банята

Банята е едно от помещенията в дома, където прекарваме голяма част от времето си. По тази причина много от нас предпочитат да държат необходимите си вещи на една ръка разстояние. В банята обаче се създават условия за нездравословен растеж на бактерии, които могат да заразят някои предмети, с които да пренесете заразата върху тялото си. Други пособия пък развалят здравината и структурата си под влиянието на горещата водна пара.

За да си спестите излишни разходи и за да не поставяте здравето си в риск, вижте кои предмети е добре да не съхранявате в банята.

Резервни самобръсначки

Обикновено хората купуват опаковки с по няколко самобръсначки в тях, за да имат допълнителни резерви, когато се наложи смяна. Съхранението на резервите обаче е препоръчително да става извън банята, защото влагата разрушава метала, може да предизвика поява на ръжда, а също така и да създаде условия за растеж на бактерии върху пластмасовата част на уреда, пише Az-jenata.bg.

Четка за зъби

Вероятно всеки от нас държи четката си за зъби в банята. Това е най-удобното място, където да я съхраняваме. Препоръчително е тя в никакъв случай да не се поставя върху мивката или на място, близо до нея, където лесно да бъде опръсквана с вода, когато мием ръцете си или правим нещо друго на чешмата. По този начин пренасяме големи количества бактерии по четката и повишаваме риска от заразяване с тях. Съхранявайте четките на рафт високо над мивката и душа, където да нямат контакт с водата.

Четки за грим

По същата причина, поради която четката за зъби е добре да стои далеч от водата и бактериите, четките за грим също нямат място в близост до нея. Влагата не им понася добре. Дори да са изолирани от водата, изпаренията създават среда за развитие на бактерии между косъмчетата на четките, както и ако пособията са порести и гъбести.

Дървена украса

Дървото няма място в банята, освен ако не е специално обработено, за да е добре предпазено от влагата. Някои хора предпочитат да внесат допълнителен уют в банята си, като добавят дървени картини или боядисани орнаменти от дърво. Най-често това се прави в бани с изолиран мокър кът, където е душът или ваната. В останалата площ от банята са разположени мебелите и аксесоарите. Въпреки това влагата поврежда дървото. Ако тези украшения са ви скъпи, не ги дръжте в банята.

Бижута

Освен ако бижутата ви не са от чист благороден метал, всички останали накити и украшения не трябва да се съхраняват в банята. Дори среброто потъмнява или образува патина, ако се държи постоянно на влажно място.

Влажни кърпи, изтривалки, пране

Чистите кърпи е препоръчително да се държат извън банята, защото заради влагата и потенциалния растеж на бактерии те скоро няма да са чисти. Влажните и намокрени постелки също са развъдник на микроорганизми. Прането, което изчаква своя ред за изпиране е добре да се съхранява в проветрив кош извън банята, най-добре на терасата. При наличие на влага в комбинация със затворения капак на коша за пране може да стане така, че дрехите ви да мухлясат. Мухълът се изпира много трудно, а често си остава по тъканите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *