Какво се случва в тялото, докато сънуваме

Питали ли сте се някога какво точно се случва в тялото ви, когато заспите? Този въпрос терзае учените много отдавна. Провеждат се всевъзможни изследвания, за да се разгадае този тайнствен процес в организма, който изпълнява толкова много функции.

Според Международната асоциация за изследване на сънищата всички хора сънуват, дори да не помнят, пише az-jenata.bg. Сънуването е естествена част от съня. Дори да ви се струва, че не сънувате, че спите прекалено дълбоко и имате усещането, че са минали 10 минути, откакто сте заспали, а пък вече е сутрин, през това време със сигурност сте сънували.

Оказва се, че сънищата вървят в синхрон с още куп други функции по време на съня. Телата ни правят много, докато сънуваме.

Потрепване

В първата фаза на съня тялото се намира между будното състояния и заспиването. Очите се движат, докато тялото бавно започва да се подготвя за среднощната си почивка.

Мускулите започват да се отпускат и да потрепват. Понякога може да ви се стори, че сякаш падате от леглото. Това са така наречените хипнотични конвулсии. Невинаги човек осъзнава какво точно изпитва. В много случаи спящият не подозира, че потрепва с очи и мърда с ръце или крака.

Губите усещането за обкръжение

Втората фаза от цикъла на съня е потъването му в по-дълбоки дебри, където мозъкът изключва някои свои функции, една от които е пространствената ориентация. Тя е нужна само през деня, когато тялото се движи. В този момент човек изпитва редуване на по-бързи с по-бавни мозъчни вълни и импулси. Възможно е да се почувствате дезориентирани, ако внезапно бъдете събудени в тази фаза от съня.

Енергията започва да се възстановява

Последната фаза преди REM съня е една от най-важните. По време на протичането ѝ тялото започва да възстановява енергията, изгубена през деня. За целта вдишванията стават по-бавни и нарядко, сърдечният ритъм се забавя или остава непроменен. Това е началото на дълбокия сън.

Дълбок сън

Най-ярките, истински и запомнящи се сънища се случват в тази фаза, наречена REM или бързо движение на очите. По време на тази фаза мозъкът е много активен и очите се движат много бързо.

REM сънят се появява приблизително на всеки час и половина. Може да се случи по 3-4 пъти на нощ. Ако ви се е случвало да се събудите от невероятно реалистичен сън и да се чудите дали е било истина, то той е бил по време на REM фаза.

Губите тонуса на мускулите

По време на дълбокия сън човек усеща парализиращо чувство, което му пречи да премести тялото си от едно място на друго в леглото или просто да се обърне. Дължи се на загубата на мускулен тонус, продиктувана от главния мозък, който спира да изпраща сигнали за провокиране на движение.

Мозъкът не спира да мисли

Когато вие спите, мозъкът ви съвсем не спи. Той продължава да будува и да контролира важни функции в тялото. Това е времето, в което мозъкът взима решения, обработва, систематизира и архивира цялата информация, получена през деня.

Сърдечният ритъм може да се ускори

Противно на очакванията, че когато спим, сърцето забавя пулса си, това не е така. Въпреки че крайниците губят способността си да се движат свободно и дишането се забавя, сърдечният ритъм може да се ускори, докато спите.

Изследване, публикувано в Sleep and Health Journal констатира, че пулсът действително се ускорява в някои моменти от съня. Когато спим, дишането намалява и става по-бавно, но сърдечният ритъм се ускорява противно на логиката, която организмът спазва в будно състояние – учестено дишане и бърз пулс.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *