Какво се случва в тялото, когато се гушкате с половинката си

Нуждата от интимност преминава задължително през гушкането. Мъжете и жените имат различна потребност от гушкане с партньора, но това не означава, че в тялото не се случват все хубави неща, когато човек прегръща и бива прегръщан.

Настроението се подобрява

Приятният физически контакт провокира секреция на хормони на щастието, които ви карат да се усмихвате, да се чувствате добре и да правите нещата с по-голяма лекота. Окситоцинът, който също се отделя в кръвта при гушкане, повишава усещането за цялостно щастие.

Повишава се имунитетът

Прегръдките и допирът с кожата на партньора ви действа като спусък на различни механизми за повишаване на имунните защити и устойчивостта на инфекции. Според изследване, публикувано в „Sage Journal“ хората, които редовно получават прегръдки от половинката си страдат по-рядко от вирусни инфекции.

Либидото ви се повишава

Колкото по-близък е контактът ви с половинката, толкова повече се повишава желанието ви да продължите от гушкане към любовна игра. Възползвайте се от всеки такъв момент, за да подобрявате здравето си, психическото си състояние и емоционалната връзка помежду ви.

Тревожността намалява

Усещането за допир до кожата на любимо същество активира природни механизми в тялото, които успокояват и дават усещане за сигурност. Тези механизми действат още след раждането, когато майката гушка бебето си, то се успокоява. Същите механизми действат и при възрастните по малко по-различен начин, но на същите нива.

Кръвното налягане се понижава

Начинът на живот, диетата, стресът, работата, двигателната активност – всички тези и още фактори оказват влияние върху стойностите на кръвното налягане, като го повишават. Гушкането, от друга страна, може да окаже положително въздействие върху нивата на кръвното, като го намалява. Това показват данни на „Centers for Disease Control and Prevention“, според които физическият контакт и прегръдките между най-близки хора релаксират нервната система, което оказва благотворно влияние върху кръвното налягане.

Намалява болката

Неслучайно децата тичат при майките си, когато паднат и се ударят. Майките инстинктивно прегръщат детето и целуват ожуленото коляно. Този вековен ритуал има своето научно обяснение и ефективността му не се дължи само на плацебо ефекта. Следствие на целувките и прегръдките, които човек получава се освобождава окситоцин, който има естествено болкоуспокояващо действие. Така на психосоматично ниво усещането за болката намалява.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *