Какво се случва с тялото, ако ядете целина в рамките на една седмица

Свежата целина съдържа близо 95% вода. Тя има положителен ефект върху здравето и продължителността на живота. Може би е време да добавите този зеленчук към вашата ежедневна диета. Вижте какво се случва с тялото, когато консумирате целина в рамките на седмица.

 

  1. Контролът над теглото става по-лесен

 

Както споменахме, целината съдържа голямо количество вода, но е богата на витамин K и други важни микроелементи. Ако искате да използвате този зеленчук като средство за контролиране на теглото, трябва да знаете, че той има „отрицателен брой калории“. Това означава, че тялото се нуждае от повече енергия, за да го усвои правилно. Ако искате да отслабнете, може да консумирате целина в чист вид или под формата на напитка, която съдържа едва 16 калории за 300 милилитра.

 

  1. Облекчаване на киселините

 

Киселинният рефлукс се появява главно заради лоши хранителни навици или влошена храносмилателна система. Целината може да помогне за облекчаване на състоянието, тъй като регулира киселинността в стомаха. Но трябва да добавим, че това решение е временно. Ако киселините продължават, най-добре да промените храненето или да се консултирате с лекар.

 

  1. Помага срещу стомашни язви

 

Проучване, публикувано в Journal of Pharmaceutical Biology през 2010 година, установява, че целината съдържа определен вид етанолов екстракт, който предпазва храносмилателния тракт от появата на язви. Други полезни вещества, налични в този продукт, са флавоноидите, танините, летливите масла и алкалоидите, Те стимулират производството на защитна слуз в черната.

 

  1. Притежава противовъзпалителни свойства

 

Възпалението в тялото представлява реакция на имунната система към дразнене или инфекция. Това не е непременно нещо лошо. По този начин тялото се опитва да предпази инфекцията от разпространение. Въпреки това, понякога трябва да регулирате подуването и други ефекти от него, а целината може да помогне, тъй като притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тя подобрява външния вид на кожата, очите и венците. В допълнение, служи като естествено средство за избелване на зъбите.

 

  1. Предотвратява дехидратация

 

Всеки знае, че консумацията на зеленчуци, които съдържат голямо количество вода, предпазва от дехидратация. Примери за хранителни продукти с високо водно съдържание са краставиците (98%) и целината (95%).

 

  1. Подобрява работата на храносмилателната система

 

Целината е богата на фибри. Естествените влакна и фитохимикалите стимулират стените на стомаха и тънките черва. Те подпомагат перисталтичния процес и по този начин предотвратяват констипация (запек).

 

  1. Намалява нивата на холестерол и кръвна захар

 

И накрая, но не на последно място, целината намалява нивата на кръвна захар и предпазва от високо кръвно налягане. Освен това насърчава мускулната релаксация, подобрявайки притока на калий и калций в клетките и извън тях.

loading...


 

 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *