Какво ще разнообрази трапезата ни през зимата зависи от това на каква класика ще заложим през есента

Сега е моментът за туршиите и за слагането на вкусна зимнина.
СМЕСЕНА ТУРШИЯ
Зеленчуците и плодовете се подлагат на предварителна подготовка – нарязване, надупчване, попарване, печене и др. При поставянето им в съдове те се подреждат плътно, за да се изгони въздухът, който разваля туршиите. Ферментацията протича на два етапа: първият – бурна ферментация, започва 3-4 дни след приготвянето на туршията и продължава около 5 дни. Той изисква температура 18-23 градуса. Вторият етап – тиха ферментация, продължава 8-10 дни и изисква по-ниска температура – от 10 до 12 градуса. Най-подходящото време за залагането на туршии е краят на октомври, а на зелето – втората половина на ноември.
Туршиите трябва да се съхраняват в хладни, проветриви и тъмни помещения при температура около 10 градуса. В съда с туршията или зелето не трябва да се връщат извадени и престояли повече от 3 часа извън саламурата зеленчуци, с тях ще се внесат микроорганизми, които ще я развалят.
ПРОДУКТИ:
4-5 кг зелени пиперки;
2-3 кг продълговати зелени доматчета;
1 зелка;
1 глава карфиол;
1-2 кг дребни, млади тиквички;
1 кг млад, зелен фасул;
1-2 глави кервиз с листата;
2-3 връзки магданоз;
1-2 връзки копър;
15-20 зърна черен пипер;
750 г сол;
1 чаена лъжичка лимонена киселина или 2 лимона.
ПРИГОТВЯНЕ:
Зеленчуците се измиват и се почистват, не се киснат във вода. Дръжките на пиперките се отрязват ниско и семенната част се пробожда на 1-2 места с игла за шев. Доматчетата също се пробождат на 2-3 места. Кервизът и зелето се нарязват на резени, остърганите моркови и зеленият фасул се нарязват на парчета, карфиолът се накъсва на цветчета, а тиквичките се оставят цели. Корените на магданоза се нарязват на кръгчета, а листата на керевиза и магданоза – на дребно.
Подготвените зеленчуци се разбъркват в голям съд с подправките и се подреждат в предвидените съдове. Заливат се с горещ разтвор, приготвен от солта и 15 литра вода. Отгоре се слага китка копър. Зеленчуците се притискат с чиния, върху която се поставя измит с кипяща вода камък. Така се оставят постоянно под саламурата.
На 21-ия ден саламурата се източва и се добавят 150 г сол и лимонената киселина – и тя се кипва. Не се плашете, имате ли помощници, е лесно като детска игра. Приятен апетит!
ТУРШИЯ ПЕЧЕН ПИПЕР
Продукти:
5 кг пипер (няма значение цветът);
2 чаени чаши оцет;
150 г сол;
150 г захар;
250 г олио.
Приготвяне:
Първо се опича пиперът, обелва се и се нарязва. От останалите продукти се прави марината, като се смесят всички. По-удобно е пиперът да се нареже в тавичка, в която ще го залеем с марината, там той ще престои 5-6 часа. След което се нарежда в буркани и се прибавя кервиз и чесън. Може да се объркат в тавичката или се редят отгоре на буркана. Заливаме с марината от тавичката и варим 20 минути.


КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ
Изключително лесна, бърза и с голяма трайност рецепта:
В трилитров буркан се нареждат измитите краставички. Слагат се 6 супени лъжици сол, цвят от копър и по желание скилидки чесън. Заливат се с вода и се затварят (може и с пластмасови капачки). Оставят се на слънце, докато пожълтеят, като от време на време бурканите се обръщат, за да се разбърка солта. След пожълтяването са готови
ЦАРСКА ТУРШИЯ

Необходими продукти за 1 буркан:
1 ч.л. сол;
3 с.л. захар;
2 счукани аспирина;
1 кафеена чашка ябълков оцет;
карфиол, камби или червени чушки
моркови, целина, магданоз, зеле.
Приготвяне:
Солта, захарта, аспиринът и оцетът се слагат на дъното на буркан и леко се разклащат. После бурканът се пълни много плътно с карфиол, нарязани камби, моркови, целина, магданоз и малко зеле. Долива се със студена вода. Затваря се, като капачката се притяга с машинка, и се разклаща, за да се смесят солта, аспиринът и другите съставки. Не се стерилизира.
ХРУПКАВИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА
Продукти:
около 200-300 г чушлета;
1 чаша оцет;
2 с.л. сол;
1 с.л. захар;
1-2 скилидки чесън;
1-2 стръка копър;
4-6 зрънца черен пипер.
Приготвяне:
Измийте чушлетата. Подредете ги цели, леко боцнати с вилица, в буркана. По средата и най-отгоре поставете чесъна и копъра. Добавете подправките, оцета и допълнете догоре буркана с вода. Затворете буркана и поставете на хладно – на балкона, в мазето или килера, за около 15 дена. Добър апетит!


БОБЕНА САЛАТА (САЛАТА РОПОТАМО)
Продукти:
2 кг печени червени чушки;
1 кг сварен салатен боб;
1кг моркови (сварени в маринатата);
2 буркана кисели краставици;
2 буркана грах;
2 буркана доматено пюре (може и лютеница).
Марината:
1 винена чаша захар;
1 винена чаша оцет;
1 винена чаша олио;
2-3 супени лъжици сол;
черен пипер по желание (може и на зърна, може и смлян).
Приготвяне:
Всички продукти се нарязват и се объркват. След това салатата е готова за консумация. Може да я затворите в буркани и да я варите 15минути. А ако добавим в бурканите и скумрия, нарязана на парчета, тогава да си оближеш пръстите. С рибата бурканите обаче се варят 2-3 часа.





Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *