Какъв вид риба трябва да ядете: 8 съвета за избор на здравословен продукт

Световната здравна организация насърчава хората да консумират повече риба, защото така се намалява рискът от развитие на ракови заболявания. Но трябва да знаете как да изберете здравословен и висококачествен продукт.

Има много митове и спекулации, когато става въпрос за закупуване на риба. Тези вярвания често възпрепятстват взимането на правилно решение. Представяме ви най-често срещаните въпроси и отговори, които могат да ви помогнат да изберете хубава и вкусна риба.

1. Охладена или замразена риба

Охладената риба (тази, която е поставена върху кубчета лед в магазина) е прясна риба, която се охлажда до определена температура, веднага след като е уловена. Трябва да знаете 3 неща за нея:

Почти винаги охладената риба идва от аквакултури. Това означава, че тя се отглежда по изкуствен път в рибни стопанства.
Времето за съхранение на продуктите е не повече от 12 дни.
Често замразената риба се размразява и продава като охладена.
Ето защо, преди да преминете към нейното закупуване, попитайте продавача къде е била уловена. Колкото по-далеч е мястото, толкова по-голяма е вероятността рибата да бъде замразена. Например голяма част от сьомгата се внася от Чили и разбира се, тя трябва да бъде замразена, когато се транспортира към други страни. Затова ако ви се предлага свежа сьомга от Чили, това е измама.

Друг важен фактор, който трябва да имате предвид, е размерът на рибата. Тази, която се отглежда по изкуствен път, е пълна с хормони на растежа и антибиотици. Така че колкото е по-голяма, толкова по-голям е рискът. При възможност купувайте по-малко количество от този продукт.

2. Каква е разликата във вкуса и състава на прясната и замразената риба

Изследователска група от Норвегия провежда серия от експерименти и стига до извода, че замразената риба е също толкова богата на витамини и други хранителни вещества, колкото прясната. Замразеният хранителен продукт може да има по-различен вкус от свежия, но определено не съдържа никакви паразити, за разлика от пресния вариант. Разбира се, това важи само за риби, които са били замразявани и съхранявани по неправилен начин.

Ако рибата е странно оформена (като на снимката например), това не означава, че качеството е лошо. Понякога тя замръзва, докато се намира на кораба. Това води до нейната деформация. Лош признак е, когато замразената риба се слепва за друга. Това може да означава, че тя е била размразявана и след това отново замразена. За да проверете колко е прясна, поставете горещ нож върху нея и я помиришете. Ако миризмата е неприятна, това означава, че е била замразена, след като вече качеството й се е влошило.

Между другото, ако искате да запазите витамините и хранителните вещества в рибата, трябва да я размразите, поставяйки я в хладилника и да я сготвите веднага след това.

3. Филе или цяла риба

Според данни, предоставени от Oceana, близо 20% от всички риби в магазините са фалшиви. Филето е най-лесно за подправяне. Например морската треска често се продава под формата на риба тон, която е най-скъпата в света. Затова, ако може да избирате, заложете на цялата риба. Друг аргумент срещу закупуването на филе е химичната смес, която някои производители използват, за да се отърват от костите.

Ако все пак, ако искате да купите филе, изберете такова с кожа. Но преди да отидете в магазина, се уверете, че знаете как изглежда тя при различните видове риба. Например треската има сивозелен нюанс и тъмни ивици по тялото.

4. Колко скреж трябва да има върху рибата и какво означава това

Според закона количеството скреж не трябва да надвишава 5% от теглото на рибата. Но, за съжаление, информацията на опаковката невинаги е вярна. Ударете рибата с твърд предмет – ако забележите ледени пукнатини, вероятно има повече от 5% замразяване.

Начинът, по който изглежда ледът, може да разкрие много за качеството на рибата. Ако забележите пукнатини или бели петна, това означава, че продуктът е бил размразяван и замразяван няколко пъти. Ако ледът е жълт, тогава рибата не е прясна.

5. За какво трябва да гледате върху етикета

От 2016 година в много страни по света има закон, който задължава производителите да предоставят данни за мястото на улов и преработка на рибата върху етикета. Тази информация е важна при закупуване на филе. Ако рибата е уловена от място, което се намира далеч от производителя, това означава, че е била замразена при транспортирането до фабриката, после размразена и превърната във филе и накрая – отново замразена. Качеството на този тип продукти не може да бъде добро.

Също така върху опаковката трябва да има информация за съдържанието. Изберете продукт, който няма нищо друго, освен риба и вода. Някои могат да съдържат полифосфат, който запазва водата в рибата, за да тежи повече продуктът.

6. Как да разпознаем полифосфата в рибата

Много хора изпадат в ситуация, в която купуват филе, размразяват го и получават двойно по-малко количество от него. Това изкуствено увеличаване на теглото не се дължи само на леда, но и на полифосфата, запазващ водата в мускулите на рибата. Ако етикетът не посочва, че продуктът съдържа това химично вещество, може да го разпознаете по блясъка на повърхността. Когато изпържите риба, която съдържа полифосфат, тя става пенеста и сива.

7. Кои вредни химикали могат да бъдат намерени в рибата

Рибите могат да съдържат и други химични вещества, освен полифосфат. Сомът, пангасиусът и тилапията, които се отглеждат в река Меконг (една от най-замърсените реки в света), често съдържат такива химикали. Тестове върху виетнамски риби показват, че в тях има високи нива на живак, амоняк и антибиотици. Освен тези химикали, се забелязва и наличие на биогенни амини (това са химични вещества, които се появяват при неправилно съхранение). Най-опасният сред тях е хистаминът.

8. Коя риба е по-добре да не купувате

Освен виетнамската риба има и други видове (отглеждани както в стопанства, така и в дивата природа), които изобщо не трябва да консумирате. Проблемът с дивите видове е високото наличие на живак. Между другото, рибата е най-често срещаната причина за отравяне с това вещество. Колкото по-възрастна и по-голяма е тя, толкова повече живак има в нея. Най-отровните видове са риба меч, акула, риба тон, кралска скумрия и атлантически големоглав.

Проблемите с рибните стопанства също могат да бъдат доста неприятни. При тях има ниско наличие на хранителни вещества, причинено от лошото хранене и околната среда. Освен това сьомгата, отглеждана в такива водоеми, съдържа по-малко мазнини, отколкото тази в дивата природа и при нея има голям шанс за наличие на хормон на растежа и антибиотици. Най-популярните видове риба, отглеждани във ферми, са сьомга, шаран, сом, морски вълк, ципура, пангасиус и тилапия.

Разбира се, може да попитате: „Какво да ям тогава?“ Най-добрата риба, която може да изберете, е херинга, треска, хек, сайра или сардини. Ако търсите сьомга, огледайте се за сребриста сьомга. Видовете, споменати по-горе, не се отглеждат във ферми. При тях има минимална вероятност от замърсяване с живак.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *