Как алкохолът вреди на зъбите ви

Консумирането на алкохол като цяло не се приема за здравословен навик. Приемът на спиртни напитки, особено в по-големи дози, е вреден за здравето – от повишаване на кръвната захар, до проблеми със сърцето и черния дроб. Казано накратко – по-добре избягвайте да пиете алкохол. И докато повечето от вас са наясно с последствията на спиртната напитка върху организма, едва ли сте обърнали внимание и на факта, че те имат негативно влияние и върху зъбите ви.

Шокиращо, но факт – алкохолът води до загуба на зъби

Хората, които често си пийват, имат повече плака по зъбите и са по-застрашени от появата на кариеси и заболявания на венците и устната кухина. Напитките с по-висока концентрация често се сервират с газиран разредител, който има високо съдържание на захар и също допринася за разболяването на зъбите.

Сухота в устата

Редовният прием на алкохол води до дехидратация. В резултат намалява и производството на слюнка, което води до константна сухота в устата. Слюнката е много важна, тъй като изчиства бактериите от устата и премахва плаката от повърхността на зъбите.

Оцветяване

Алкохолът получава своя цвят от хромогени, които се закачат към зъбния емайл, който е компрометиран от киселината в алкохола и оцветява зъбите. Не само твърдите напитки, но дори бирата може да оцвети неприятно зъбите ви.

Съвети

Много хора не си мият зъбите след употреба на алкохол. Ако не го правите, цялата захар и киселина остават по тях.

Пийте много вода с приема на алкохол, за да не се дехидратирате.

Избягвайте газираните напитки – те помагат за изтъняване на зъбния емайл. По-добре пийте питието чисто или с вода.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *