Как болницата в Якоруда вместо да лекува болните с Ковид, стана луксозна ВИП кооперация за близките на кмета Н. Кафелов

Болницата в Якоруда, която тези дни трябваше да навърши 74 г. от откриването си, е вероятно единствената в страната, където РЗИ – Благоевград няма да изпрати ваксини срещу Ковид-19. Докато другите болнични управители в региона правят списъци на колегите си от първа линия за борба със заболяването, за да могат те да придобият поне временен имунитет, в Якоруда списъци няма, няма и управител. Всъщност няма и болница, след като преди 7 г. кметът на общината Нуредин Кафелов взе едно от най-скандалните решения по време на дългото си кметуване – да я разпродаде за апартаменти на свои близки. Предложението му, както всички останали, бе гласувано от тогавашния Общински съвет.

Така някогашният здравен дом, построен от социалистическа България в най-бедния и отруден край, за да обслужва 9500 души население, днес е разпарчетосан между т.нар. „силни на деня“, а парите от продажбата на апартаментите отдавна са изхарчени. Там, където допреди години се спасяваха човешки животи, днес мирише на кисело зеле и боб.

Всъщност продажбата на общинското здравно заведение става толкова тихомълком, че за нея се разчу едва през последните месеци, около коронакризата. Чак когато вирусът застигна местните и в един от тукашните шивашки цехове жените масово се разболяха, хората извън Якоруда започнаха да си задават въпроса защо болните се изпращат в Разлог или Велинград, а не остават в местното лечебно заведение, каквото е логично да има – все пък статистиката сочи, че страната ни има 341 болници на 265 общини, а по времето на соца беше прецедент да има общински център без развито здравеопазване.

Отговорът на въпроса „защо” в Разлог се крие в една сесия, на която мимоходом е взето решение здравното заведение да бъде продадено, защото вече е „морално остаряло и си е изчерпало предназначението“, както се мотивира Кафелов. Това, че става въпрос за пристройка към сграда в центъра на града, строена в края на 80-те години и санирана през 2014 г. по проект на „Красива България“, не впечатлява никого от народните избраници.

В Якоруда никой не знае за апартаментите в болницата да е имало публични търгове. Затова пък мнго скоро става ясно, че жилищата са продадени на цени от 10 000 лв. за по-малките до 18 000 лв. за тристайните, както и кои са новите им собственици.

Една от първите, която получава апартамент в болницата, е особено близката до кмета Нуредин Кафелов Сабиха Пиронкьова, бивша секретарка и по-късно главен счетоводител на общината. Сега Сабиха е редови счетоводител на двойна заплата, защото се води на работа и в Центъра за социални дейности. Не е ясно дали още не получава и хонорар към общинската фирма „Строител 2001“, където вземаше доскоро по 300 лв. за няколко часа работа седмично.

Пиронкьова има малко дете и голямо семейство, поради което видимо е влязла в списъка на Кафелов като крайно нуждаеща се от ново жилище. Баща й Ахмед Пиронкьов доскоро работеше на три места – в „Строител 2001“, Центъра за деца с увреждания и отделно получаваше 100 лева бонус за това, че вози хората на баня в събота и неделя с автомобила, предназначен за децата.

Брат й Мустафа Мустафа беше начело на Общинското горско стопанство към „Строител 2001“ и там съблюдава зорко изсичането на общинските гори. Стопанството обаче просъществува само половин година, след което Мустафа намери пристан в местното Държавно горско стопанство.

Апартамент в болницата на Якоруда има и доц. д-р Сашо Асьов – ортопед, който живее в София, работи на няколко места, а приносът му към Якоруда е, че е ментор на кметския син, който след дълго колебание избра медицината за свое бъдещо поприще. Д-р Асьов е ортопед и Кафелов-младши стажува при него. Преди много години той работеше в отделението по спортна медицина в Окръжна болница – Благоевград, като междувременно обгрижваше и футболистите на „Пирин“ /Бл/. Сега наред с многото си ангажименти в София д-р Асьов отскача да прави прегледи в Якоруда, но според местните рядко остава да нощува.

С апартамент в болницата е и сем. Хаджиалиш – Айше и Хюсни. Айше е главен счетоводител на община Якоруда, а съпругът й – бивш заместник-кмет. Допреди 3 г. Хюсни Хаджиалиш стопанисваше под наем хале в бившия общински Завод за дървообработващи машини, когато стана ясно, че не си е плащал наема в продължение на 10 г. Вместо да си оправи сметките с общината, бившият зам. кмет решава да стане гастарбайтер в Германия.

Ахмед Пачката има не 1, а цели 2 апартамента. Това е кметът на с. Конарско Ахмед Ахмед, един от селските управници в България, замесен в пълен набор скандали – със земя, дърва, КАТ и какво ли не още. За болничните му апартаменти в Якоруда се говори, че не били платени кеш – жената на Пачката имала да взема пари от общината, защото нейна фирма била натоварена със зимното поддържане на отсечката Места-Конарско, и вместо пари тя се съгласила на бартер.

Едно от болничните жилища е на секретаря на общината Ибрахим Карафеиз. Бивш собственик на дюнерджийница в Якоруда, през 2015 г. той бе избран временно за управител на общинската фирма „Строител 2001“ ЕООД и на този пост остана 4 г. После Кафелов пак си го придърпа в общината.

2 жилища в сградата има и д-р Сабит Читак, личният лекар на Кафелов. Тук е и кабинетът му.

В болницата апартамент си е купила и друга доверена на Кафелов служителка – Айша Робова, началник отдел „Местни данъци и такси“. Като истинска финансистка, по-късно тя обаче препродала апартамента, след като се сетила, че не й трябва.

С апартамент е и бившата общинска данъчна Фатма Мангова, която сега работи в местната гимназия.

Продажбите не стават наведнъж, а в продължение на няколко години след 2014 г. Преди 2 г. повечето от собствениците на някогашната болница, сегашна ВИП кооперация, си купуват и таванските помещения и мазета към апартаментите. Това отново става с решение на общинските съветници.

Новодомците са в едното крило на болницата. От задната страна на сградата са терасите на жилищата им, които гледат към гората. В старото крило е настанена социалната кухня, има още кабинети на един фелдшер и няколко джипита.

Якорудчани са категорични, че продажбата на здравното заведение е престъпление към населението, което ще го помнят и децата, и внуците им.

„В сградата можеше да се направи отделение по физиотерапия, в което болните да ползват минералната вода в банята. Стаите са отлични за старчески дом, а в краен случай сградата можеше да бъде продадена на частник за клиника, след като общината не може да издържа болнично заведение“, разсъждават днес жителите на общината, докато се налага да пътуват 30 км до болницата в Разлог за преглед при специалист или на свиждане на свой близък.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

38 Коментара

  1. Кито

    Ми прав си е човечецо. Ния такива като Мерда, Иланска, и прочее по Белица и чистачки не ги слагаме. Ради Ревански никога не би сложил такива хора да имат власт. Той не се обгражда с улави, неграмотни и мразени хора. Ама за това нашия Ради е неколко века преди вашия кмет. Много по уважаван имот хората и от ДПС. И ще бъде министър, а рано или късно ще назначи кмет в Якоруда. Знаете ле защо, защото с такива улави около вашия кмет, само се излагате.

    Отговори
  2. Ахмед

    Тъй като Мерда вече е вън, няма да я коментирам този боклук. Искам да поговоря за новяит предедател Иланска. По нащо село и рукаме,, конския доктор,,. Знаете ле защо? Защото не иска да преглежда хората, а ги лекува от разстояние със смс, звънене и прочее. Много хора сасипа. Та същата таа оправи людето, сега е политик, политиката ки оправе в Якоруда. Ми улави рапале, тава ле найдех те. Тя за доктор не ие кадърна, за политик ле. От трън на глог. Махнате Мерда търихте таа. Аллах да помага от улаво по улаво. Другите що управлява нища ги коментирам, кмето си знае кои каков е.

    Отговори
  3. Асата

    Мердо па правиш поръчки, да ти се сера в устата и лайното. Боклук гнасен, говно такава. 30 години те траеме, най сетне се спасихме от тебе. Дано и от училището тв махнат, да се спасат горките дечица. Да те и диарията противна. Говна ле едвш та ти са пожътели зъбите бе? Дека е улавия ти пиян Бинко

    Отговори
  4. Якоруда

    Стига вече с тоя Ради. Той ако е бил някои нема да се срамува от името му. Не виждам какъв проблем има в Якоруда. Мерда се изложи, предаде най близките си, предаде каузата и получи заслуженото. Колкото до млади и стари, ДПС е едно. Ние никога не сме се делили на младини стари. Напротив ние сме заеено, силни и единни. И само да спомена в общински съвет има и много млади хора. Лека вечер, бъдете здрави и разумни.

    Отговори
  5. Акия

    Има бая да гоните Белица. Не само Ради е млад, повечето от екипа му са млади хора с авторитет. Не неграмотни, шчури и алчни като обкръжението на вашия кмиет. От съветници, до председателите, та замесник кметове и прочее. Ама вашия кмиет не се е заобиколил с млади лоти го е страх за столо му ле. Само неграмотни, изесни с алчност, простотия и липса на уважение сред хората. Ама ки видите на 4 април кои каков резултат ки даде.

    Отговори
  6. Alil

    Чикми такми се еднакви. Ще народ ода да уча висше, накрая опреме до Мерди, Куцузи, Кавале, Иланска и прочее. Нема ле едно итро в таа община, та се,, полувисшисти,, идиоти и простаци!

    Отговори
  7. До Госпожа

    Хаха, Мерда ли е правила изборите в Якоруда, без нея немам минат а? Абе госпожо, я не се излагай. Ясно е, че Иланска нема прави нищо за изборите, но мислиш ли, че Кафеловия ки остави така нещата?

    Отговори
  8. Госпожа

    Изкушавам се да коментирам. Говори се много за Мердие Осман, но все пак тя беше всеки един ден от 14 до 17 ч на работа. Лятото по цял ден. А сега? Колко време Иланска ще бъде на работа, 4 часа на месец за 1000 лв. Добре, след като мислите това за по – правилно, значи е. Надявам се тя да върши работа, но много се съмнявам. Да видим и на предстоящите избори кои какво ще направи. Защото какво ще стане, акп ДПС не направи добри избори в Якоруда? Кои ще е винове? За това ли се борим 30 години, това ли е мечтанато ДПС?

    Отговори
  9. Реалист

    Вижте само кои са се сдобили с апартамент на предеренциална цена! Попитайте за госпожа Иланска как се сдобива с кабинети. Всичко е схеми. За това всички трябва да се обединим да предстоящите избори и да имаме наш народен представител, защото не се съмнявайте, че Белица ще си имат. Но така е, когато напред е млад и интелигентен човек.

    Отговори
  10. Inka

    Прост народ, слаба дръжава. Траяхте улава Мерда години наред, се ки траете Шмекеровата… Хиххи. Улави рапале

    Отговори
  11. Сабри

    Да не ств улави бре хора? Крада ве кето им падне, схеми колкото искаш. Еднини същи са замесени. Сабиха, Асьов, Читаков, Хаджиалиш, Хърльови, Офета, Куцузо…. И вие какво правите, гледате как забогатяват на ваш гръб и ръкопляскате ли?

    Отговори
  12. Reshid

    Радувете се на доносите на Мерда, ама направете ле си сметка, че вия сте ощетени бе? Вас крада. А тя дигаше ръката, като ги разпродаваха тия апартаменти. Скоро ще излезе и как са продавани на пазара тия.

    Отговори
  13. Сайде

    То нее много трудно, не знам защо се живее в страх, отивате при Догане и думате с него. Даце Реванския, че помага тия се неча с нашия. Убавото е, че се Мерда че рие още и бая бачии, че излеза.

    Отговори
  14. Ati

    То схемите и назначенията му са ясни. Само ми е чудно, няма ли млади, интелигентентни хора от община Якоруда, да го изтритат този с всичките му некадърни протежета? Страх ли ви е или какво, защо не издигнете някои младеж и да се приключи с тези глупости вече.

    Отговори
  15. Ati

    Не мога да разбера какви хора сме. Всички млади сме в чужбина заради такива схеми и глупави назначения, а ходите да гласувате. Ами не не ходете бе, да видите как ще спрат да го издигат този безхаберник. Вижте му назначенията, то нее Иланска, агенти, Перки, Офета, улавата Беди, разни комунисти, танцьори, оргии и прочее. Айде стига вече. Нима ви е хубаво да сме по чужбина, а той да си прави схемите?

    Отговори
  16. Айше

    Ами аз предлагам следното. Наближават избори недейте да гласувате, достатачно се изложиха, а и ние не сме овце. Аз като млад човек няма да гласувам. Предложете Мерда да я махнат и като учител, тя ни направо осакати като ученици. И предлагам който е при Иланска да се махне, защо да допускаме тази подигравка. Сватицята на агент Джеки, щерката на Шмекера. Е стига подигравка, айде са ав стегнем всички и да им натрием носовете, стига са св гаврлили с нас.

    Отговори
  17. Реалист

    Значи кмета правейки най доброто нещо за Якоруда, махайки лайното Мерда всъщност се прецака. Вместо да използва хорското недоволство срвщу нея, той назначи същите. Сложи Зунета, Золейки, Еминето.. Не стигат Перки, Офета, Хърльови, Куцузо, а и тези. Пада все по ниско и по ниско, свършиха в общината кадърните… Но това ще даде отражение на изборите. Тога ще видим

    Отговори
  18. Нема име

    Мердо къде беше 20 години та сега се сети да поръчваш статии. Когато лапаше беше убаво, дигаше ръката, зимаше парите. Защо не ги разкри тия схеми тога, а сега си се сетила.

    Отговори
  19. Хасан

    Значи рязбирам скоро ще има номинации за депутати. Якоруда пак ще е девета дупка на кавала. Кафела па че се опита да се предложи или че издигне Сабра. Доган че го орхвърли, междувремено Радко от Белица, че си предложи некои и ще го изберат. Малко по малко Радко овладява всичко. Има 3 съветници в Благоевград, сега и депутат ще опита да вкара от Белица. А нашия заулавил се в алчност и простотия оставе Якоруда да тъне в мизерия и изолация, место и ния да имаме един депутат най сетне.

    Отговори
  20. Личност

    Мердие Осман, която е поръчител на тази лъжлива статия, е едно жалко леке. Тя е един предател и лицемер. Жалко, че не успя те оцени, че 13 години е председател на общински съвет не поради заслуги, а защото е назначена там. Тя не оцени, кои са истинските хора и най – нагло предава всичкии, мислейки си, че ще стане нещо от нея или че на някои в ДПС и пука за нея. Тя е приключена с политиката и ще остане като един предател на близките и съратнитите си. Остава и само да прави поръчкови стати, на които никои няма да повярва.

    Отговори
  21. Бини

    Само така Мердо, верно че си говно мама ти деба, ама продължавай да разкриваш за схемите.

    Отговори
  22. Айше

    Боклук до боклук. Сичко е на принципа на корупция и курвенлък. Я не обвинявам никои тия са отрепки и си са прави за них, оне кмето е виновен. Той им дава така, и той слага на работа разни Мерди, Золейки, Комунисти, Перковци и Офета. Да, още малко. Да дойда изборите таков звучен шамар че получа ДПС в Якоруда заради тези личности, че бая ки се почуда дали да го дръже още кмето. Бъдещето му е начертано от Догане.

    Отговори
  23. Меде

    Та не е ле да го натеркаш на мача им и боклуците ненаяли се. Да ве и боклуците долни

    Отговори
  24. Mehmed mehmed

    Ебиси корупцията, ебаси айдуците. То ле ида избори, че дойде видовден.

    Отговори
  25. Salko

    Да им се сера в устата и на Ме2и на Шмечеро Иланска и на Зунето и на сичките. Не наяли се мамицата ви деба

    Отговори
  26. Musa

    Раздавани са апартаментите без конкурс за жълти стотинки на подбрани хора. Не е цитиран само Ибрим на новия ни ДПС лидер Зунето, зетя и. Иначе апартаменти за всеки от Кафеловото обкръжение. Преобладават доктори, защо ли. Да не би защото сина му и щврка му са лекари. Нещо готяи май май

    Отговори
  27. Ибрахим

    И на Мерда и на Шмечеровата да го ръгна на мача им и боклуците, не се ле наядиха. Па за Читаков, Сабюна и прочее, не ми се и дума, секои траси аванта

    Отговори
  28. Джамал

    И аз искам апартамент за без пари, ама трябва да съм лекар за да стане нали, и по важното да съм част от схемата на градоначалника и сина му. Ами не, благодаря.

    Отговори
  29. Halil

    А така, че си кажете за всичките схеми. Кои какво откраднал, скрил. Ама защо сега? Ред е да се каже как Иланска се сдоби с кабинети по селата, по Якоруда. Айде да излезе и колко пари се разпродаде мандрата. Има какво още, ама не знам властите къде са.

    Отговори
  30. Alil

    И ти ли Мердо, предател прост. Защо не казваше тия неща преди, като лапаше а сега? Лайно си и лайно ще си останеш. Как па грам достойнството и чест немаш

    Отговори
  31. Фатме

    Схемата не ми е ясна. Не знам и оти Шмечерката е лансирана, сигурно за да покаже че някои лекар може да е партиец, и да ни подготви за синчето му. Едно е ясно. За да сложи тази с бг име, подражава на беличкия налини той е с такова име и да не сме по назад. Не стига бабачене, ми па и с опачички имена. Па я оти немам апартамент за без пари? Не всеки може нали, само вътрешни. Не съм чула да има конкурси.

    Отговори
  32. Решид

    Тия хора достойнство нямат ли бе. Ей аванта апартаменти. Па и Кафела една Мерда маане, друга сложи. Ле таа Иланската четеше от тефтере на центаро предизборно та ни разкажува семейните и перипети. И се ча коле беси ли. Майкооо, да не потрасиме накрая Мерда, че с такива улави Аллах да помага. Ама парата си е пара. Ми оти пациентите не я отсвира, навремвто и оджата се беше изтапачил съветник. От ден на ден по зле тая Якоруда.

    Отговори
  33. Госпожа

    Е ке ле баща и се души в джамията па с такова име. Ама ле алчна за пари,ке че ги изпусне

    Отговори
  34. Али

    Ке се Золейка, която даже я е срам от истинското и име та си е сложила бг такова е големата работа. Тя каква е мюсюлмака, християнка каква? И тя ще не командва ли? Тя дето е конски доктор известна като Шмечеро за 4 часа на месец, че зима 1000 лв. Бреей, много прокопсали. Харам да са и парите.

    Отговори
  35. Джемал

    А така, едно по едно че си кажете всичко. Разкажете сега за бившата мандра, за Бел Мекен, за Трещеник. Разкажете защо се лансира улавата Шмечерка. Разкажете защо точно на тия са птодадени апартаментите, за да се знае. Кажете защо точно Сашо Асьов, Читаков и Шмечерката. Каква случайност нали сина и щерката са медици!!!

    Отговори
  36. Асан

    Ама схемата е ясна. Идеята е да се направи болница и да работят Сашо Асьов, свато на кмета, синчето му, което е неадекватно и улавата Иланска с щерка и за общи прегледи. И си мисла, че людето са шантави и не се досащат. Ле за тва лансира Иланска Шмечерова.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *