Как да изчислим колко е новата компенсация по мярката „Запази ме”

Агенцията по заетостта публикува информация как да се изчисли новата компенсация по мярката „Запази ме“, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

От януари 2021 г. вече са в сила промените по проект „Запази ме“ на Агенцията по заетостта, който осигурява финансови компенсации на работниците и служителите от затворените бизнеси. Така се установява нов начин на формиране на компенсацията за периода 1 януари – 31 март, като се имат предвид актуалните противоепидемични мерки.

Основната промяна се състои в това, че при продължителност на работния ден от 8 часа, уговорена в основния трудов договор, компенсацията ще бъде в размер на 75 на сто от месечния осигурителен доход за октомври 2020 г. за съответната длъжност на лицето, осигурено по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване в основния трудов договор в икономическите дейности, за които с акт на държавен орган са въведени временни ограничения за осъществяването им.

В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално на уговореното работно време в основния трудов договор, действащ към датата на акта на държавен орган.

Изчисляването на компенсацията за месеците януари, февруари и март 2021 г. става по следния начин: Осигурителният доход за октомври 2020 г. се разделя на броя на работните дни в месеца, за който ще се изплащат средствата, и се умножава по броя на работните дни, за които се изплащат компенсации, т.е. броя дни през отчетния месец, в които се е ползвал неплатен отпуск.

Дадените примери са с брой работни дни за януари 2021 г. Изчислението за февруари и март 2021 г. се определя в зависимост от броя на работните дни в съответния месец.

Агенцията по заетостта публикува няколко лесни стъпки и поредица от примери на електронната си страница в раздела на мярката „Запази ме“, за да могат хората да се ориентират сами за размера на компенсацията за януари 2021 г.

За допълнителни въпроси и уточнения на разположение е електронна поща [email protected].            

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *