Как да карамелизираме захарта в микровълновата фурна супер лесно

Има два начина как да превърнете захарта в карамел, сух и мокър метод. Сухият процес използва само захар, докато мокрият метод в микровълновата, използва захар плюс вода.

И двете техники, разбира се, имат свои собствени плюсове и минуси. Някои намират сухия метод за малко по-сложен и се нуждаят от повече грижи, тъй като захарта изгаря по-бързо. От друга страна, мокрият метод има по-висок риск захарта да кристализира при комбиниране и да реагира с вода.

Използвайте прозрачна или светла купа, подходяща за микровълнова печка, за да прецените точно промяната на цвета.

Тъй като карамелът продължава да се готви и потъмнява от остатъчната топлина, отстранете го от източника на топлина с нюанс по-светъл от желания цвят. Стремете се към медено-златист тон, тъй като карамелът е горчив, докато цветът става по-дълбок.

Тъй като микровълновите фурни се различават по мощност, може да се наложи да наблюдавате карамела и да коригирате съответно времето за готвене.

Използвайте карамела във вашите рецепти веднага, тъй като той се сгъстява и втвърдява, докато се охлажда.

Как да си направим карамелен сос

Карамелизирайте захарта в микровълновата според указанията по-долу.

Междувременно оставете да къкри (НЕ кипвайте) ½ чаша гъста сметана в тенджера на слаб огън, докато се загрее.

Извадете захарната течност от микровълновата, когато придобие почти наситен кехлибарен цвят.

Бавно добавете ½ чаша гореща тежка сметана, супена лъжица наведнъж.

Разбъркайте 1 супена лъжица масло.

Лесен карамелен сос за микровълнова фурна

Комбинирайте захар, вода и струйка захарен сироп в подходяща за микровълнова купа (захарният сироп помага за предотвратяване на кристализация). Разбъркайте бързо, сложете всичко в микровълновата и го оставете да си свърши работата. Настройте таймера за около 5 минути, тъй като това е моментът, в който трябва да обърнете малко внимание на бълбукащата купа.

Целта на приготвянето на старомоден, наистина ароматен карамелен сос е да сварите захарния сироп, докато се „карамелизира“ и достигне наситен кехлибарен цвят. В микровълновата обаче е малко по-различно. Сместа ще продължи да се готви, след като бъде извадена от микровълновата. Така че искате да го извадите точно когато започне да става светло кехлибарено. Доверете ми се за това.

Внимателно извадете горещата захарна смес от микровълновата, когато забележите промяна в цвета. Имайте търпение и ще бъдете изумени да видите колко се задълбочава оттенъкът през следващите пет минути. Всичко, което остава, е да добавите капка тежка сметана, купа масло, ванилов екстракт, след което да разбъркате енергично соса. Ако искате да го повишите нивото, добавете щипка люспеста морска сол (като малдон). И ще имате най-дълбокия, най-богатия карамелен сос, който някога ще имате удоволствието да срещнете.

Ако имате нужда от вкусен, супер лесен гурме десерт набързо, вземете качествен ванилов сладолед и пригответе порция от този карамелен сос за микровълнова фурна.

Едно последно нещо: може да искате да продължите и да направите партида от този лесен за микровълнова фурна карамелен сос.

Съвети за приготвяне на този карамелен сос за микровълнова:

Не пропускайте захарния сироп. Когато карамелизирате захар, голям проблем е, че тя лесно може да кристализира в процеса. След като захарта кристализира, няма връщане назад. Трябва да го изхвърлите и да започнете отначало. Малко количество захарен сироп работи идеално за предотвратяване на кристализация!

Уверете се, че използвате подходяща за микровълнова фурна купа, за да направите този карамелен сос. Най-добрият вид купа за използване е мерителна чаша с 4 или 8 чаши с дръжка. Дръжката на тези видове чаши не се нагрява. Не се опитвайте да правите този сос в буркан.

Не забравяйте да извадите захарния разтвор от микровълновата точно когато стане бледо кехлибарен, тъй като ще продължи да се готви още няколко минути и ще стане по-тъмно кехлибарен.

Този карамелен сос ще се сгъсти, когато се охлади. За да разредите, просто затоплете отново за 30-40 секунди в микровълновата. Уверете се, че го правите в подходящ за микровълнова фурна съд!

Ако харесвате наистина гъст карамелен сос, просто го оставете още минута или две в микровълновата, след като свърши.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *