Как да разпознаете анемията и да добавите желязо към храната

Желязото е един от най-важните елементи за човешкия организъм: помага на белтъците да пренасят кислорода по тялото. Особено важно е да се поддържат нормални нивата на желязото при бременни жени, деца, жени с тежка менструация, кръводарители и вегетарианци. В същото време недостигът му е много често срещан проблем: анемията може да бъде диагностицирана на всеки четвърти човек. Как да разберем дали ние самите не страдаме от такъв недостиг? И най-важното – какво да направим, за да решим проблема?

Недостигът на желязо в организма се проявява с много симптоми. Най-честите от тях са: умора, бледа кожа, повърхностно дишане. Но има и по-малко известни признаци.

Иска ви се да ядете неща, които не са храна

Например, пръст. А също така и картон, хартия, прах за пране и дори да облизвате гвоздеи! В по-тежките случаи това се превръща в истинско заболяване, което се нарича “пика” – хранително разстройство, при което възрастни или деца системно приемат вещества, които не са предназначени за ядене. Трудно е да се диагностицира, защото хората не искат да си признаят за това странно желание. Нормализирането на нивото на желязото често решава този проблем.

Ноктите ви се чупят лесно

Ако това не се е случвало и преди, а сега те непрекъснато се чупят и освен това са вдлъбнати в областта на кутикула, тогава най-вероятно имате анемия.

Устните ви са станали сухи и се нацепват

Това е особено забележимо в ъглите (хейлит). Трудно е да се храните, да се усмихвате и дори да говорите. Приблизително половината от хората с хейлит имат недостиг на желязо в организма. В този случай лечението с мехлеми и кремове няма да бъде ефективно.

Краката не искат да почиват

Ако сте седнали на стола и изпитвате постоянната нужда да си движите краката, може да имате синдром на неспокойните крака. Причината за това състояние не е ясна, но се смята, че важна роля играе и дефицитът на желязо. Проучване, включващо 251 души с анемия, показва, че всеки четвърти човек страда от този синдром, което е 9 пъти повече от обичайното!

Боли ви езикът

Структурата на повърхността му се променя, изпитвате болка при хранене? Пари и сякаш не може да се смести в устата ви? И самата уста пресъхва и повече не иска да изпълнява функциите си? Направете си изследвания, най-вероятно развивате анемия.

Иска ви се да ядете лед

Това е особена форма на разстройство от предходната точка, показваща силен дефицит на желязо. Лед искат да ядат онези, които ги боли езика.

Как да добавите желязо в менюто си?
Ако имате тези симптоми или например се чувствате много уморени, може да си струва да проверите нивото на желязото си.

• Първо, посетете личния си лекар и поискайте да ви направи кръвни изследвания. Не си предписвайте сами лекарства – превишаването на дозата желязо също е опасно. Възможно е да се появят нежелани реакции като коремна болка, гадене и проблеми с черния дроб.

• Обърнете внимание дали в ежедневното ви меню присъстват храни, богати на желязо. Жените трябва да получават най-малко 18 mg желязо на ден (27 mg – бременните), а за мъжете са достатъчни 8 mg.

• Ето някои храни с високо съдържание на желязо: елда, черен дроб, стриди, говеждо, риба, пиле, боб, горчив шоколад. Задължително комбинирайте желязото с витамин С за по-добро усвояване. Чай и кафе е най-добре да пиете един час след хранене – те пречат на тялото да извлича желязото от храната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *