Как да се лекуваме с люляк

Люлякът включва около 25 вида уханни и красиви храсти и дървета от семейство маслинови Oleaceae. Родината му е Източна Европа и умерените региони на Азия.

Освен красиво и ароматно растение, люлякът е полезен и за здравето.

Етеричното масло от люляк сваля температурата и ефикасно се използва за контролирането на треска. Облекчава и болката, и дискомфорта, пише marica.bg. Лекува всички гъбични инфекции, понеже съдържа няколко химикали, които ги убиват.

Етеричното масло от люляк има положителен ефект върху кожата, понеже я стяга осезателно. То действа, като елиминира различните фактори, които забавят производството на определени ензими. Така не само премахва различни признаци на стареене, но и премахва бръчките и отпусната кожа.

Счита се, че етеричното масло от люляк упражнява облекчаващ ефект върху ума и го поставя в състояние на спокойствие, което го прави отличен антидепресант.

Освен това лекува много стомашни заболявания, като запек. Стимулира тъканите и повишава кръвообращението, което води до задействане на оздравителния процес. Има свойството да прочиства червата от глисти.

Етеричното масло от люляк е полезно в лечението на кожни проблеми, като контузии, изгаряния и обриви. Спомага регенерирането на кожните клетки, така че кожата да е блестяща и здрава.

Може да се използва срещу бактериите и свързаните с тях инфекции. Много племенни народи го използват за почистване на домовете си, понеже не само убива вредните бактерии, но и придава прелестно ухание в дома, защото съдържа много силно ароматизиращи вещества. Днес много почистващи продукти съдържат етерично масло от люляк заради ароматичните и антибактериалните му свойства.

Ароматерапевтите използват етеричното масло от люляк, за да помагат на пациентите си да се освобождават от депресия. Различните терапевти използват различни методи, някои предпочитат да използват етеричното масло от люляк за внасяне на приятно ухание в помещенията, докато други оставят пациентите си да го вдишат. Никога не поглъщайте етерично масло от люляк, понеже може наистина да навреди на тялото!

Маслена настойка от люляк

Откъснете няколко клонки нацъфтял люляк.
Покрийте купа с тензух и наредете цветовете отгоре.
Долейте вода, така че люляковите цветове да са напълно покрити. Покрийте купата и оставете да престои една нощ.
На следващия ден съберете краищата на тензуха и ги усучете плътно, да формират торбичка. Завържете с конец.
Прехвърлете водата от люляка в съд на огъня и я оставете да заври. Пуснете торбичката с люляка вътре да къкри един час. Оставете да изстине.
Налейте в бутилка и добавете 5 капки глицерин. Разтръскайте добре.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *