След като изградите своя собствена зидана пещ за пица на открито, ще може да се насладите на комбинация от истински огън, пица и това, че сте навън. Това ще бъде мястото, на което ще имате уникални изживявания, които с удоволствие ще споделите със семейството и приятелите си. Дворът ви ще стане доста по-функционален и приветлив.
В края на краищата, кой може да устои на очарованието на бързо изпечена пица с аромат на боров или дъбов дим? Освен това вашата бъдеща пещ за пица на открито ще допълва задния двор по един чудесен начин.
Как работи пещта за пица
Пицата на дърва не е трик или просто носталгично връщане назад във времето. Тази зидана пещ на дърва повишава топлината до температури, които далеч надхвърлят вашата модерна кухненска фурна.
Една от тайните на съвършената пица е да изпечем тестото на изключително висока температура за кратък период – често вариращо от 400 до 650 градуса по Целзий, като печем за малко повече от минута или две. Другата тайна, разбира се, е богатият, приятен вкус, който дървесният дим придава на самата пица. Този вкус не може да бъде постигнат на фурната в кухнята.
Разрешителни за строеж
Консултирайте се с местния отдел във вашата община какви разрешителни ще ви бъдат необходими, за да направите вашата външна пещ за пица. По принцип може да минете и без тази стъпка, но ако вашите съседи подадат жалба в общината, има опасност външната ви пещ да бъде премахната.
Какво ще ви трябва? Оборудване и инструменти:
Най-вероятно ще имате нужда от следните инструменти и материали:
- По-едър пясък
- По-фин пясък, подходящ за детайлна работа
- Цимент
- Чакъл
- Тръба за комина (по избор!)
- Лопата
- Мистрия
- Тухли – огнеупорни
- Голям целофанов лист (може и по-дебел найлон)
- Стари парчета дърво /пяна за оформяне на арката
- ПДЧ (ако се гради върху палет) – уверете се, че е за външна употреба, в противен случай ще се изкриви!
- Дървен палет (по избор)
- Пробивна машина
- Винтове за дърво
- Трион за дърво
Как да изградим пещ за пица – стъпките
1. Изграждане на основата
Когато сте избрали мястото за пещта за пица, поставете палета надолу и се уверете, че е хоризонтален. Подът, върху който е поставен, може да не е равен, така че използвайте дървени изрезки, за да го повдигнете, ако е необходимо.
След наместването на палета, използвайте триона за дърво, за да изрежете участък от ПДЧ, който точно пасва на основата на палета. Изрежете няколко ленти от ПДЧ, които са високи около 50 мм, за да оформите периметър около горната част на палета. Уверете се, че между дъските няма големи пролуки, тъй като това ще образува уплътнението, което ще се държи в бетона.
Смесете бетона в съотношение 1: 2: 4 (1 част цимент, 2 части едър пясък, 4 части чакъл). Използвайте лопатата, за да поставите бетона в дървената форма. Изравнете с права дъска, за да сте сигурни, че бетонът е равен и има най-доброто покритие. Този горен слой ще създаде пода на пещта за пица, така че се опитайте да го направите възможно най-гладък.
Добра идея е да поставите грубо тухлите в правилната позиция, преди да ги фиксирате трайно на място. Подреждането на тухлите предварително гарантира, че знаете приблизително къде ще отидат тухлите, както и приблизително колко ще ви трябват.
2. Създаване на арката
Арката ще оформи зоната, откъдето ще имате достъп до вътрешността на пещта. Най-общо казано, арката е около две трети от височината на цялата пещ. С помощта на пяна можете да създадете опората, но може да използвате картон или дори изрезки от ПДЧ, за да създадете кривата, върху която ще лежат тухлите на арката.
Това осигурява опората, докато тухлите на арката изсъхват. Предимството да имате извита арка, а не плоска е, че можете да използвате тежестта на тухлите, подпрени една на друга, за да осигурите опора.
3. Циментиране на тухлите на място
Първата стъпка тук е да се циментира първият слой тухли върху основата, като се използва фина смес от цимент и фин пясък (съотношение 1: 3 би било добре). На този етап трябва да циментирате и арката. Поставяте целофановия лист върху основния слой и започвате да пълните с пясък.
Създава се пясъчна форма във вътрешността на пещта, така че тухлите да могат да се подпират върху пясъка, докато се циментират и стегнат отгоре. Пясъкът се увива в целофан или найлон, за да се предотврати залепването на пясъка във вътрешността на пещта, където може да има малко мокър цимент.
Трябва да започнете да наслоявате тухлите, обработвайки отстрани на целофановия лист. На този етап е добре да се циментира коминът на място, ако ще има такъв. Монтирането на комина малко по-високо от арката гарантира, че димът ще излиза през комина, а не от предната част на нашата пещ за пици. Не се притеснявайте, че циментът изглежда малко разхвърлян. Това ще бъде поправено в следващата стъпка.
4. Създаване на външен бетонов слой
Смесете още малко бетон, както в стъпка 1. Разпределете го свободно по цялата външна част на бъдещата пещ за пици. Това не само прави пещта за пица да изглежда по-добре, а и осигурява повече изолация, която ще запази пещта ви по-гореща, за по-дълго време.
5. Премахване на опорите и пясъка
След като бетонът изсъхне (обикновено няколко дни), е време да премахнете опорите за арката. Това ще осигури достъп до торбата с пясък, която в момента все още заема вътрешността на фурната. Внимателно изтръгнете торбата и започнете да изкопавате пясъка. След като по-голямата част от пясъка е премахната, издърпайте целофановия лист заедно с останалия пясък.
6. Запалете първия огън и след това е време за готвене
Първо трябва да се създаде малък огън, за да изсъхне бавно вътрешността на пещта. Към този момент тя трябва да е доста суха, но запалването на този огън ще гарантира, че няма да започват да се образуват пукнатини от жегата и парата. След това е време за печене. Опитайте с по-малка пица и усетете как се държи новата ви пещ.
Как да направим уникално тесто за пица
- брашно – 250 г
- вода – 125 мл
- мая – 1 ч.л. суха
- сол – 1 ч.л.
- захар – 1 ч.л.
- зехтин – 1 – 2 с.л.
Разтворете маята в хладка вода и добавете захарта и солта. Оставете замалко настрани. Пресейте брашното и добавете първата смес от мая, захар и сол. Замесете гладко тесто. Накрая добавете зехтина и продължете месенето, докато мазнината се поеме напълно. Оставете тестото на топло място, за да може да втаса до удвояване на обема, като покриете купата му с прозрачно фолио и кърпа. Втасалото тесто може да използвате за приготвяне на уникално вкусна пица, изпечена на външна пещ.