КАК СЕ ПРАВИ! Чаена градина на балкона

В смутното време, в което живеем, в забързаното ни и стресиращо ежедневие, в несигурността какво ще бъде утре отглеждането на растения вкъщи е спасение и бягство от всички негативни емоции.

Един от най-ароматните и приятни начини за справяне със стреса е да посветите време и усилия в отглеждането на собствена чаена градина. А в чаена градина може да се превърне всяка голяма саксия или контейнер, в които отглеждате подходящи подправки и различни ядливи цветя за приготвяне на чай.

Чаените градини са познати на човечеството от повече от 5000 години, още от Месопотамия, където хората са отглеждали фенел, мента, мащерка, салвия и маточина. Учените смятат, че шумерите първи започнали да правят отвари от билки, за да лекуват различни болежки, като зъбобол и възпаления. Това било и началото на модерната медицина.

Във времето, в което ни се пада да живеем днес, чаша домашно отгледан еликсир е добра и релаксираща идея по всяко време. Подправките са лесни за отглеждане на прозорец или в саксии на балкона и дават богата реколта. Докато им се радваме и се грижим за тях, можем да си почиваме сред зеленина и да се възползваме от разнообразния им вкус и лековитите им свойства.

Отглеждането и използването на различни растения за чай удължава щастието от градинарството и внася божествени аромати вкъщи през цялата година.

Как се отглеждат растения за чай

С много усилия бихте могли да отглеждате черен чай (растението се казва Camellia sinensis и вирее в топлия климат на Южна Азия – там, където и ние виреем добре през зимата. Само че без топлината и светлината, необходими за добра реколта, наистина не си заслужава усилията.

Чаените билки, от друга страна, са много издръжливи и лесни за отглеждане, особено ако живеете в апартамент. Използвайте колкото налично място имате и започнете с няколко саксии мащерка, лавандула, латинкасалвия и лайка – съставки, които можете да миксирате в чаша отпускащ вечерен чай цяла зима.

Най-важното условие за успех, както винаги, е правилното място за всяко растение. Над 50% от градинарските успехи зависят именно от това. Слагате саксията на правилното място и без никакви усилия постигате невероятни резултати.

Ето няколко тънкости в отглеждането на билки:

* Лавандуламащерка и риган са средиземноморски растения и обичат слънцето и топлината. Отглеждайте ги на южен балкон, а през студените месеци ги приберете на осветен прозорец, далече от радиатори и климатици.

* Всички растения в саксия имат нужда от добър дренаж, за да живеят в балансирана на вода и въздух среда. Не забравяйте да сложите дребни камъчета на дъното на саксиите.

* Светлите свежи листа на мента и джоджен създават прекрасен контраст и дълбочина, в съседство с тъмните месести листа на салвия, розмарин и мащерка

* Не забравяйте и основната нужда на растенията от светлина. Повечето подправки обичат добре осветени места с поне 6-7 часа светлина. През зимата това е проблем, защото дните са по-къси, а светлината не е силна. Ако имате южен или югоизточен прозорец, значи притежавате най-доброто изложение за отглеждане на саксийни подправки, но ако светлината в дома ви идва от северен или източен прозорец, трябва да осигурите допълнителна светлина на подправките. Повечето хора предпочитат да отглеждат подправки в кухнята. Там, където ще могат да ги използват. За да растат здрави и да изглеждат и ухаят добре, им осигурете допълнително осветление.

Как се събира реколтата

Все пак целта в отглеждането на подправки е да ги консумираме, така че берете редовно реколтата, за да стимулирате нов растеж и да поддържате компактна и богата листна маса. Не отнемайте повече от 1/3 от листата наведнъж, за да може растението да продължи да усвоява светлина, да я превръща в енергия и да се развива добре.

Стремете се да берете реколтата от листа преди растенията да са навлезли в цъфтеж. Веднъж цъфнало растението, листата губят свежестта си и стават леко горчиви. Ако пък искате да се наслаждавате на чай от билкови цветове, изчакайте растенията да цъфнат и ги оберете веднага щом отворят цветните си пъпки.

Измийте събраните съставки за чай под течаща вода и подсушете внимателно с домакинска хартия. Не търкайте ароматните листа едно в друго, за да не изпуснат преждевременно етеричните си масла.

Как се съхраняват подправките

През лятото е достатъчно да си откъснем шепа ароматни листа и да ги запарим в топла вода, но през зимата, когато растенията са в покой и листата не са в разцвета си, е добре да имаме под ръка изсушени билки.

Можете да оставите реколтата да изсъхне на вестник или хартия, а ако нямате много място, опитайте метода за сушене на фурна:

Измийте и подсушете добре растенията. Подредете ги на хартия за печене, така че да не се допират. Загрейте фурната до 65-70 градуса.

Различните растения изискват различно време, за да изсъхнат напълно, така че проверявайте редовно и внимавайте да не загорите листата. Повечето подправки се изсушават за около 1,5-2 часа.

За по-бързи резултати след първия час обърнете листата от другата страна. Сложете дървена лъжица на вратата на фурната за проветряване и регулиране на температурата. Когато растенията изсъхнат напълно, извадете тавата и ги оставете да изстинат. 

След като изсушите билките, ги съхранявайте на проветриво място с умерена температура и без директна слънчева светлина. Ако берете цели клонки, можете да ги изсушите, като ги увесите надолу с главата. За да изсушите цветовете на лайкаехинацея или други цъфтящи растения, разстелете ги на домакинска хартия и изчакайте да изсъхнат напълно. От време на време проветрявайте помещението, за да освежите въздуха около билките.

След изсушаването идва времето на сортиране и блендиране в буркани с вакуумно затваряне. Това е толкова релаксираща и творческа задача, че е най-добре да си отделите един дъждовен неделен следобед, за да се насладите на красотата на сухите билки и да ги подредите според вкуса си.

След като вече знаете как да отглеждате, берете и сушите чаени билки, ето няколко интересни идеи за чаени блендове (всички съставки могат да се консумират свежи или сушени, в зависимост от сезона):

Съвет: За да освободите пълния потенциал на билките, вместо вряла използвайте гореща вода и захлупете чашата, докато чаят се запарва.

ТОНИЗИРАЩ АРОМАТЕН БЛЕНД – лайка, роза, маточина, мента, лимонена мащерка. Приготвяне: Запарете за 4-6 минути.

ГРАДИНСКИ БЛЕНД ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ – ехинацеяневен, маточина. Приготвяне: Запарете за 20 минути.

УСПОКОЯВАЩ И ХИДРАТИРАЩ БЛЕНД лавандулалайка, маточина, резени лимон, мед. Приготвяне: Запарете за 6-10 минути.

ПЛОДОВ БЛЕНД – розови пъпки, менталимонена трева, портокалови кори, джинджер. Приготвяне: Запарете за 10-12 минути.

БИЛКОВА ЛИМОНАДА – чай салвия, резени лимони, смачкани малини, кафява захар, плодов лед, стрък лавандула, стрък маточина.

ТЕЧНО ЗЛАТО за края на седмицата – 1 ч.л. лайка, 3/4 чаша растително мляко, 1/2 ч.л. куркума, /14 ч.л. джинджер, 1/4 ч.л. канела, щипка черен пипер, 1 ч.л. мед. Приготвяне: Запарете лайката за 3-4 минути, прецедете я и добавете останалите съставки.

СЕЗОННА УКРАСА ОТ ПОДПРАВКИ И ЯДЛИВИ ЦВЕТЯ

Освен вкусни подправките и ядливите цветя могат да бъдат и красива декорация за всеки сезон. Наберете свежи клонки мента, розмарин, невен, латинка или лайка и украсете масата със свежи цветове и благоуханни аромати.

ПОДХРАНВАЩ БЛЕНД ЗА ВАНА

Освен за топли напитки чаената градина може да бъде източник и на ароматни спа миксове за вана. Запарете 1/4 чаша лавандула, 1/4 чаша невен и половин шепа розови пъпки за около 1 час. Използвайте билковата вана заедно с шепа морска сол, 1 супена лъжица мед и няколко капки студено пресован зехтин. Поръсете с розови венчелистчета – омекотяват кожата и допринасят за лековитите свойства на визуалната медитация.

Запалете свещите и се насладете на природата у дома!

Ако сте почувствали достатъчно вдъхновени и у вас напира неистово желание да градинарствате, сега е времето да си направите чаена градинка вкъщи. Така цяла зима ще можете да се наслаждавате на домашен билков чай. Експериментирайте смело с различни миксове от плодови, цветни, пиперливи и земни вкусове, а напролет добавете още любими растения към чаената си градина.

Назаем от botanika.bg



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *