Може да звучи очевидно, че храната влияе на настроението ни, най-малкото защото когато сме гладни, не сме особено приветливи. Изследване, публикувано в научното издание Nutritional Neuroscience, показва, че възрастта и начинът на хранене оказват голямо влияние върху настроението ни.
Изследването е проведено онлайн в социалните мрежи с около 600 души. Те са отговаряли на въпроси, свързани с това каква храна консумират и дали са натоварени физически.
Резултатите показват, че хората между 18 и 29 години, които консумират месо по-малко от три пъти седмично и спортуват по-малко, са изложени на по-голям риск от психическа умора и лошо настроение.
Анкетираните, които са на възраст над 30 години и консумират повече плодове, оказва се, са по-спокойни и щастливи.
За да сумираме всичко, е важно да отбележим, че консумацията на месо не се отразява на възрастните, а плодовете и кафето не оказват влияние върху по-младите хора.
Излиза, че хората под 30 години, трябва да помислят повече за приемането на достатъчно протеин и правенето на повече физически упражнения. Тези, които са над 30, могат да заменят кафето с плодове. Това се дължи на различните нужди, които организмът има в различните възрасти.