Камионът на ужасите с варненска регистрация влязъл на Острова през Белгия

Камионът на ужасите, в който бяха открити мъртви 39 души, е влязъл на Острова през Белгия. Шокиращият и трагичен случай е установен в британския град Грейс, графство Есекс.

Камионът с марка „Скания” е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия. Той е задържан и дава показания по случая, предава Нова ТВ.

Камионът беше открит рано тази сутрин на паркинг в Грейс. Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани.

Първоначално британската полиция съобщи, че камионът е влязъл във Великобритания през Холихед на северозападния край на Уелс – едно от основните пристанища за фериботи от Ирландия. В сряда вечер обаче се поправи и съобщи, че вход е Белгия.

Междувременно премиерът Борис Джонсън написа в Туитър: „Ужасен съм от този трагичен инцидент в Есекс. Получавам редовни актуализации и вътрешното министерство ще работи в тясно сътрудничество с полицията в Есекс, докато установим какво точно се е случило. Моите мисли са с всички онези, които са загубили живота си и своите близки”.

Българският премиер Бойко Борисов от своя страна коментира: „Откакто е регистриран камионът, повече никога не е влизал в България. Няма как ние да сме свързани, освен с табелите на камиона“.

Той добави, че същата фирма има още два регистрирани камиона. От 2-3 години камионът не се е връщал в България, уточни Борисов.

В изявление от българското Министерство на външните работи категорично осъдиха трафика на хора като сериозно нарушение на правата на човека и тежко престъпление против личността, личната свобода и достойнство.

Той за съжаление се нарежда сред най-доходоносните форми на организираната престъпност, заявиха по-рано от МВнР.

Борбата с трафика на хора е приоритет за българското правителство. Министерството на външните работи в рамките на своите компетенции оказва максимално съдействие на британските власти във връзка с изясняването на шокиращия и трагичен случай в град Грейс.

Придаваме голямо значение на борбата срещу трафика на хора, която следва да се осъществява чрез засилено международно сътрудничество и обмен на информация, включително със страните на произход и в страните – крайни дестинации, както и чрез предприемане на действия срещу националните и транснационални престъпни мрежи.

Трансграничният характер на престъплението изисква фокусирано сътрудничество с международните организации на глобално и регионално равнище и е задължително условие за осигуряване на координирани усилия и общо зачитане на правата на човека и достойнството на най-уязвимите, се казва в изявление на външното ни министерство.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *