Катаджии се издъниха! Благоевградски шофьор, засякал патрулка, се измъкна

Районен съд отмени глоба от 3000 лв. на благоевградски шофьор за нарушение на Закона за движение по пътищата заради фактически и юридически „миш-маш” в акта на КАТ. Цветан Георгиев бил санкциониран, след като замалко не се забил в полицейска патрулка.

Рисковата ситуация се създала в района на „Стилдом”, където идващият от кв. „Струмско“ лек автомобил при завой наляво занесъл и навлязъл в насрещното платно, там се движел полицейският „Опел“, който щял да го удари. Сблъсъкът обаче бил избегнат, а униформените последвали леката кола и спрели шофьора за проверка. На място бил извикан служител от КАТ, който съставил акт на водача Цветан Георгиев, въз основа на който впоследствие началникът на група сектор „Пътна полиция“ му наложил административно наказание глоба от 3000 лв. и отнемане на шофьорската книжка за 12 месеца.

Шофьорът обжалвал в съда, като в хода на делото са разпитани двамата полицаи, както и негов познат, който се возил в колата. Според свидетеля автомобилът се подхлъзнал, вероятно заради пясък на пътя, тогава срещу тях се движел полицейски автомобил и заради поднасянето имало опасност да се ударят, но не се случило.

При анализа на събраните доказателства съдия Екатерина Николова установява, че фактическото описание на нарушението е неясно и непълно. В акта се посочва, че „автомобилът е навлязъл в насрещната лента за движение и застрашил живота и здравето на другите участници в движението – кола на ОДМВР – Благоевград, и по този начин ползва пътя за други цели, освен в съответствие с неговото предназначение за превоз на хора и товари”. Именно последната част в това описание е твърде смущаваща, тъй като не е посочено за какви „други цели” е използвал шофьорът автомобила си.

От друга страна, съдът констатира, че в документите на КАТ е извършено едно недопустимо смесване на две различни нарушения по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП и по чл. 104б, т. 2 от ЗДвП, без да става ясно кое всъщност е извършил. Съгласно нормата на чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди. А чл.104б, т. 2 от ЗДвП гласи: „На водач на МПС е забранено да използва пътищата, отворени за обществено ползване, за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари“.

Какви други цели е имал шофьорът на лекия автомобил, на никого не е ясно, включително и на полицаите, които са били на местопроизшествието, както и на техния колега, когото извикали, за да състави акта. Липсата на яснота както във фактическата, така и в правната част, е съществено процесуално нарушение, което засяга правото на защита. С тези мотиви обърканото наказателно постановление е отменено като незаконосъобразно.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Андрешко

    Докато има Ушеви неграмотници в КАТ и полицията, така ще бъде. Правете си изводи!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *