КЗК отряза столична фирма, блокирала поръчка за 8 млн. лв. на община Благоевград и с претенции да платят на адвоката й 9500 лв. хонорар

Комисията за защита на потребителите отряза жалбата на столичното дружество „Ем Си Ейч” ООД  срщу обществената поръчка, с която община Благоевград се опитва да избере оператор, който да експлоатира компостиращата инсталация в новото сметище край с. Бучино за срок от 5 години.

Фирмата на Христина Рангелова, чийто капитал е 300 лв., атакува в КЗК поръчката през април – 5 дни преди откриването на процедурата, без да стане ясно дали е смятала да участва, или не. Жалбата съдържаше разнообразни доводи в посока на твърдението, че процедурата е незаконосъобразна. Жалбоподателят атакуваше дори това, че тя е открита от вр.и.д. кмет на Благоевград Ясен Попвасилев, което било в противоречие с изискванията на финансиращата институция – оперативна програма „Околна среда 2014- 2020“. Твърдеше се още, че в процедурата не са представени никакви аргументи относно определянето на услугата като такава от общ икономически интерес, че в документацията възложителят заложил „капани”, заради които фирмите не можели да подготвят офертите си, че бил нарушен принципът на публичност и прозрачност, давало се необосновано предимство на някои потенциални участници и т. н.

Жалбата на дружество „Ем Си Ейч” ООД  беше в 20 страници. В решението си с обем от  54 страници обаче КЗК е разбило на пух и прах всичките твърдения за нередности. Комисията отхвърля претенциите на фирмата общината да й плати 4500 лв. държавни такси и още 9500 лв. за адвоката, който я представлявал в КЗК, и осъжда „Ем Си Ейч” ООД  да заплати на община Благоевград скромните 200 лв. за възнаграждение на общинския юрисконсулт.

Поръчката за избор на оператор е с прогнозна стойност 8 085 092 лв. с ДДС, а провеждането й се отлага до произнасяне на ВАС, тъй като фирмата ще обжалва решението на КЗК. Парадоксалното е, че в крайна сметка „Ем Си Ейч” ООД най-вероятно изобщо няма да подаде документи за участие в процедурата, а резултатът от активността й да се жали ще бъде единствено месеци наред забавяне на важния за жителите на региона проблем със заработването на компостиращата инсталация, която ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

До момента депото край с. Бучино е погълнало близо 83 милиона лева.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *