Клиенти няма! Трудна година за зеленчукопроизводителите в Гоцеделчевско

От трудна година се оплакаха вчера зеленчукопроизводители, които продават продукцията си на закрития пазар в Гоце Делчев.

Гела Димитрова от Хаджидимово продава зеленчуци от пет години и обяснява, че това е най-тежката й производствена година. „На 38 градуса аз поливам, след два дни всичко изсъхва. Продавам почти всякакъв вид зеленчуци – от домати, чушки, кромид, праз, чесън до дини. Държа старите цени, завишила съм цената само на корнишоните заради сезона и многото разходи по отглеждането им. От няколко дни ги предлагам за 1,50 лева на килограм.

Иначе най-често купуват чушки, моркови и чесън. Зелените чушки са на цена от 1 лев за килограм, а червените – 1,50 лева. Тиквичките предлагам за 0,70 лева, а динята за 0,50 лева/кг, споделя Гела Димитрова и казва, че разчита на субсидии, за да се издържа и да продължава да отглежда зеленчуци. „Ако не са субсидиите, сме загинали“, категорична е жената, която заедно със сина й имат 80 декара ниви в полето.

Вчера към пазара за зеленчуци в Гоце Делчев имаше засилен интерес, тъй като в момента е сезонът за приготвяне на зимнина. Най-често купуваните зеленчуци на закрития пазар бяха доматите и чушките.

Най-възрастният търговец там е дядо Асен Благоев. Той е редовно на пазара от 27 години – от началото на демокрацията. Казва, че най-много му вървят боровинките и аронията. Продава ги за 4 лева на килограм. Освен това на щанда му има червени домати на цена от 1 лв./кг, грозде на цена от 1,30 лева и сини сливи за 1,50 лева.

„Получавам боровинките от Рибново. Най-много ми вървят. Хората ги купуват за компот. Откакто стана демокрацията, съм тук, на пазара“, сподели дядо Асен.

„Преди се купуваше повече. Сега има много магазини и на хората им е по-удобно от там да пазаруват. Но друго си е да си купиш нещо от тук. В магазините цените са по-високи, правят им надценка, защото и те плащат високи наеми“, коментира възрастният мъж, който винаги с усмивка посреща своите клиенти и е „на пост“ постоянно.

Лично произведен от нея и семейството й мед предлагаше на пазара Елена Танчева. Семейството й тази година произвежда два вида мед – пчелен и боров. По-евтин е боровият – на цена 5 лева бурканчето, пчелният струва 10 лева. Тя продава и боб, собствено производство. Той също се купува, но като цяло и тя е на мнение, че интересът към пазаруването от страна на гражданите и жителите на селата наоколо е намалял.

„Някои търговци отчитат увеличаване на продажбите на ягоди и малини, но като цяло продажбите са ниски”, констатират те.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *