Кметицата на Бунцево опита да спаси къщата си за гости чак в Съда на ЕС, ВАС обаче не й позволи

Кметицата на якорудското село Бунцево Джемиле Карафеиз направи отчаян опит да спаси къщата си за гости чак в Съда на Европейския съюз, от който поиска да се произнесе по въпроса съвпадат ли общоевропейските директиви с наказателните санкции на българския Държавен фонд „Земеделие”, включващи искане за възстановяване на част или цялата безвъзмездна помощ, ако бъде открито нарушение на договора с бенефициента.

Чрез ВАС Карафеиз настоя да бъде отправено преюдициално запитване /б.р. механизъм на ЕС за унифициране на практиката по приложението на съюза в държавите членки/ до Съда на ЕС с няколко листа въпроси, касаещи размера на санкциите, но ВАС остави без уважение искането й. Мотивът на върховните магистрати е, че в крайна сметка регламентите са създадени за защита на финансовите интереси на европейските общности, а с налаганите финансови корекции ДФЗ прави точно това.

Фирмата на кметицата ЕТ „АТИ – 2013 Хатидже Карафеиз” построи в малкото якорудско село луксозна къща за гости с кафе-аперитив и магазин за хранителни стоки, за която през 2014 г. фондът й отпусна 239 287,52 лв. Последваща проверка на ДФЗ показа, че къщата е налице, гости обаче няма. Фондът поиска 100 % възстановяване на субсидията, но междувременно заради неплатени данъци НАП описа селското бижу заедно с плюшените мечета в спалните и го обяви за продан срещу 156 000 лв.

Кокетното селско хотелче още не е продадено, а кметицата се опитва да свали в съда заповедта на ДФЗ за финансова корекция. В Благоевградския административен съд миналата година тя загуби делото, сега се очаква ВАС да насрочи редовно заседание по казуса и това е последната надежда на селската кметица да опази имота си.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *